
Bohatý hovädzí boršč
Ingrediencie:
-
750 g hovädzieho mäsa s kosťou
-
2–3 bobkové listy
-
celé čierne korenie
-
400 g zemiakov
-
300 g hlávkovej kapusty
-
olej
-
2 veľké cibule
-
2 mrkvy
-
2 lyžice paradajkového pretlaku
-
1 paradajka
-
150 g cvikle
-
2–3 lyžičky octu
-
kôpor
-
petržlenová vňať
-
kyslá smotana
Postup:
-
Hovädzie mäso s kosťou uvaríme vo vode. Vyberieme z vývaru a necháme vychladnúť. Mäso oberieme od kosti.
-
Do vývaru vložíme bobkové listy, celé čierne korenie a zemiaky nakrájané na kocky. Ak použijeme zimnú kapustu, vložíme ju do vývaru spolu so zemiakmi; ak skorú kapustu, tak o 10 minút neskôr ako zemiaky.
-
Na oleji opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu a mrkvu, pridáme paradajkový pretlak a paradajku nakrájanú na mesiačiky. Pridáme vývar z polievky a chvíľu podusíme.
-
Vlejeme do vývaru s kapustou a zemiakmi. Pridáme vykostené mäso.
-
Ak použijeme varenú cviklu, tak ju pridáme asi 3 minúty pred dovarením boršču, nakrájanú na kocky, spolu s octom, ktorý nám pomôže zachovať farbu cvikle. Ak použijeme surovú cviklu, opražíme ju spolu s cibuľou a mrkvou.
-
Do polievky pridáme aj kôpor a petržlenovú vňať.
-
Podávame s kyslou smotanou.
Zdroj foto: freepik