Bohatý hovädzí boršč

Bohatý hovädzí boršč

Ingrediencie:

  • 750 g hovädzieho mäsa s kosťou

  • 2–3 bobkové listy

  • celé čierne korenie

  • 400 g zemiakov

  • 300 g hlávkovej kapusty

  • olej

  • 2 veľké cibule

  • 2 mrkvy

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

  • 1 paradajka

  • 150 g cvikle

  • 2–3 lyžičky octu

  • kôpor

  • petržlenová vňať

  • kyslá smotana​

Postup:

  1. Hovädzie mäso s kosťou uvaríme vo vode. Vyberieme z vývaru a necháme vychladnúť. Mäso oberieme od kosti.

  2. Do vývaru vložíme bobkové listy, celé čierne korenie a zemiaky nakrájané na kocky. Ak použijeme zimnú kapustu, vložíme ju do vývaru spolu so zemiakmi; ak skorú kapustu, tak o 10 minút neskôr ako zemiaky.

  3. Na oleji opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu a mrkvu, pridáme paradajkový pretlak a paradajku nakrájanú na mesiačiky. Pridáme vývar z polievky a chvíľu podusíme.

  4. Vlejeme do vývaru s kapustou a zemiakmi. Pridáme vykostené mäso.

  5. Ak použijeme varenú cviklu, tak ju pridáme asi 3 minúty pred dovarením boršču, nakrájanú na kocky, spolu s octom, ktorý nám pomôže zachovať farbu cvikle. Ak použijeme surovú cviklu, opražíme ju spolu s cibuľou a mrkvou.

  6. Do polievky pridáme aj kôpor a petržlenovú vňať.

  7. Podávame s kyslou smotanou.​

Zdroj foto: freepik