Vegetariánstvo áno, alebo radšej nie?

Každému z nás chutí niečo iné. Čo je pre niekoho vynikajúcim jedlom, pre iného je priam katastrofou. Vegetariánstvo predstavuje vedomé odriekanie si mäsových výrobkov. No v skutočnosti nejde iba o odriekanie si mäsa. Ide o celkový životný štýl, ktorý je iný, ako majú ostatní ľudia. Vegetariánstvo je celková životná filozofia.

Prečo sa stávame vegetariánmi?

Najčastejšie  tým vyjadrujeme úctu a rešpektujeme to, že  zvieratá nie sú iba mäso. Sú živé bytosti s "dušou", s ktorými treba podľa toho aj zaobchádzať, nie ich naháňať po bitúnku a konzumovať. Potom prevažujú zdravotné dôvody. Niektoré štúdie totiž potvrdzujú, že konzumácia mäsa môže viesť k nežiaducim závažným ochoreniam, ako napríklad rakovina hrubého čreva či žalúdka.

Konajú vegetariáni správne? Je naozaj zdravé odriekanie si mäsových výrobkov?

 Mäso obsahuje veľmi veľa proteínov, minerálov a enzýmov potrebných pre zabezpečenie optimálneho zdravia človeka. Nutriční špecialisti neodporúčajú úplné vegetariánske stravovanie a vedomé vynechávanie mäsa. A zároveň zakazujú vegetariánsku stravu deťom do 18 rokov a  tehotným ženám resp. ženám, ktoré sa snažia otehotnieť.

Občasne by sme mali konzumovať aj mäso, minimálne aspoň raz do týždňa. Ak sa už aj rozhodneme pre vegetariánstvo, mali by sme doplniť potrebné živiny z mäsa v iných potravinách. Netreba riskovať, treba sa vždy poradiť o všetkom so svojím lekárom. Ak sa už  totiž rozhodnete svojvoľne pre vegetariánsku stravu a zanedbávate niektoré náhradné živiny, tak riskujete svoje zdravie.

S vegetariánstvom by sme nemali začať z hodiny na hodinu. Treba postupne vyradzovať mäsové výrobky, aby telo neutrpelo šok. Najprv dietológovia odporúčajú jesť mäso dvakrát do týždňa, potom raz, nakoniec raz za 10 dní, a potom postupne vyradiť. Treba dopĺňať náhradu za mäsové výrobky v podobe iných bielkovín, železa, vitamínu B 12, zinku, selénu, jódu.

Čím teda nahradiť mäso?

  • sójou, tofu syrom,
  • rastlinnými bielkovinami ako fazuľa, šošovica, cícer

Veľké množstvo železa obsahuje brokolica, mak a vaječný žĺtok. Vitamín D je ideálne prijímať zo slnečných lúčov. Vitamín A nájdeme zase v  mrkve.

Vegetariánstvo je pokladané za novodobý veľmi populárny trend. Ľudia sa stávajú vegetariánmi bez toho, aby si naštudovali problematiku a boli o tomto spôsobe života dostatočne informovaní, preto sa niekedy zdravý vegetariánsky životný štýl mení na nebezpečný.

Nevhodne zostavený vegetariánsky jedalníček môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov od anémie, cez poruchy menštruačného cyklu, vypadávanie vlasov až po anorexiu. Treba dbať najmä na kvalitu potravín, a ak ste už vegetariánom, kupovať si drahšie nemäsové výrobky. 

V prvom rade vždy myslite na svoje zdravie, a ak už držíte vegetariánsky spôsob stravovania, majte na pamäti, že ak sa objavia niektoré zdravotné problémy z toho vyplývajúce, začnite jesť mäso znovu a neriskujte svoje zdravie.

Natalie


 
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/jablko-strava-tv%C3%A1r-jedlo-%C4%8Derstv%C3%A9-19309/