5 dôvodov, prečo jesť orieškové maslá

5 dôvodov, prečo jesť orieškové maslá

Tiež máte pocit, že orieškové maslá sú čoraz populárnejšie? Často sú prezentované športovcami, ktorí vyzdvihujú ich pozitíva a tvrdia, že orieškové maslo tvorí podstatnú časť ich jedálnička. Prečo je to tak? A prečo sa oplatí konzumovať orieškové maslo?
    1. Orechové maslá sú bohaté na vitamíny a minerály
Samozrejme, záleží to od konkrétneho druhu masla a od spôsobu jeho výroby. Preto je dôležité vyberať si kvalitné maslá, ktoré sú vyrábané z čistých surovín ako lieskové oriešky, mandle, či rôzne zdravé semienka, bez pridania cukru a olejov. Pokiaľ ide o konkrétne vitamíny a minerály, napríklad mandľové maslá obsahujú množstvo vitamínu E, ktorý je dôležitý pre pokožku a chráni ju pred starnutím. Arašidové maslo je zas bohaté na draslík, kešu maslo na železo alebo horčík.
    2. Sú bohatým zdrojom bielkovín
Napríklad arašidové maslo obsahuje až 30 g bielkovín na 100 g masla, čo je naozaj vysoký obsah. Bielkoviny sú pre rast svalovej hmoty nevyhnutné. Preto je konzumácia orechových masiel vhodná najmä pre kulturistov, ktorí pracujú na budovaní svalovej hmoty. Ak sa jedná o orechové maslá s pridaním srvátkového proteínu, tieto obsahujú dokonca ešte viac bielkovín.
    3. Eliminujú chuť na sladké
Sú preto vhodné aj pri fitnes diéte. Ak máte chuť na sladké, dajte si kvalitné orechové maslo. Môžete si dopriať hneď niekoľko lyžičiek. Samozrejme opäť platí, že sa musí jednať o kvalitné čisté orieškové maslo, ktoré neobsahuje pridaný cukor alebo oleje. Maslá obsahujú aj množstvo vlákniny a tak dokážu zasýtiť na dlhší čas.
    4. Sú zdrojom kvalitných tukov
Ide o nenasýtené mastné tuky, ktoré sú prospešné pre zdravie a neškodia. Tieto tuky prispievajú ku kontrole návalov hladu.
    5. Majú množstvo využití v kuchyni
Orechové maslo môžete pridať do smoothie, do fit receptov, natrieť na pečivo, či len tak, jesť po lyžiciach.
Pri silovom tréningu alebo fitnes diéte sú orechové maslá ideálnou náhradou sladkostí a určite sa oplatí ich ochutnať.