Top zdroje vitamínu E. Kde všade ho nájdete?

 V ľudskom tele plní množstvo funkcií. Jednou z najdôležitejších je, že pôsobí ako antioxidant chrániaci bunky pred oxidačným stresom. Dostatočným množstvom vitamínu E v organizme možno predchádzať chorobám srdca a očí, rakovine, neurodegeneratívnym i kožným problémom.

Medzi príznaky nedostatku vitamínu E patria najmä ťažkosti s očami, znížené imunitné funkcie, svalová slabosť, mravčenie v končatinách, problémy s koordináciou a chôdzou. Deficitu vitamínu E sa dá predchádzať zdravou, pestrou a vyváženou stravou.

Potraviny bohaté na vitamín E

Olej z pšeničných klíčkov

Jedna polievková lyžica oleja z pšeničných klíčkov doplní do tela 20 mg vitamínu E. Okrem toho je tento cenný olej zásobárňou vitamínov skupiny B a zdravých tukov. Jeho konzumáciou podporíte celkové zdravie i imunitu. Takisto je pokladom pre pokožku.

Orechy a semená

Ak dbáte o zdravý životný štýl, potom sa snažíte dopriať si denne aspoň za hrsť orechov a semienok. Čím pestrejšiu škálu zvolíte, tým lepšie. Podporíte zdravie srdca i mozgu a predĺžite si život. A máme ďalší dôvod, prečo tak robiť. Viaceré orechy a semená sú bohaté na vitamín E. Štvrtina šálky slnečnicových semien obsahuje 13 mg vitamínu E, rovnaké množstvo mandlí 9 mg, lieskovcov 5 mg a píniových orieškov 3 mg.

Avokádo

Konzumáciu avokáda si väčšina z nás spája najmä s protizápalovými omega-3 tukmi. Avšak avokádo je aj slušnou zásobárňou vitamínu E. Polovica tejto pochúťky dodá do tela 2 mg éčka. Vaše telo sa vám poďakuje aj za bohatstvo v podobe vlákniny, ktorá výborne zasýti a prospieva črevám. Avokádo má tiež potenciál znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a v tehotenstve doplní dôležitú kyselinu listovú.

Červená paprika

Červená paprika patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C. Avšak obsahuje aj vitamín E. V jednej stredne veľkej paprike sú 2 mg. Okrem toho paprika výborne zasýti, do tela doplní vlákninu a množstvo antioxidantov chrániacich bunky pred oxidačným stresom.

Špenát

Vyznačuje sa v prvom rade slušným obsahom betakaroténu, vitamínov C a K, kyseliny listovej, železa a vápnika. Za zmienku však stojí aj vitamín E – jedna šálka špenátu má v sebe 0,5 mg. Nezabúdajte však ani na ďalšie cenné rastlinné zlúčeniny, ako napríklad luteín, dusičnany, kvercetín či zeaxantín. Aj tie robia zo špenátu potravinu, ktorú by ste mali konzumovať pravidelne.

Brokolica

Šálka brokolice obsahuje približne 0,7 mg vitamínu E. Pôsobivý je obsah vitamínov C a K, kyseliny listovej, draslíka, mangánu a železa. Samozrejme, ani v tejto zelenine nechýbajú cenné rastlinné zlúčeniny, ako sulforafán, indol-3karbinol, karotenoidy či kvercetín.

Mirka








 
Autor fotografie:https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/vitaminy-surove-potraviny-nevarene-jedlo-vegetarian-4117548/