TOP 5 fialových potravín, ktoré spestria jedálniček. Prečo sú také zdravé?

Fialové potraviny sú zdrojom antokyánov, rastlinných pigmentov dávajúcich ovociu a zelenine typickú fialovú, modrú, indigo či červenú farbu. Jedná sa o silné antioxidanty, ktoré sa spájajú s množstvom zdravotných výhod. Ktoré fialové potraviny by nemali chýbať v našom jedálničku?

Čučoriedky

Keď sa rozprávame o ovocí fialovej farby, väčšine z nás napadnú ako prvé čučoriedky. Toto drobné bobuľové ovocie v sebe skrýva množstvo cenných látok. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Je potrebný aj pre dobré vstrebávanie železa a tvorbu kolagénu potrebného pre krásu a zdravú pokožku.

Opomenúť nemožno ani vlákninu – v sto gramovej porcii čučoriedok sa nachádza zhruba 1,5 g vlákniny.

Pravidelná konzumácia čučoriedok sa spája, napríklad so zlepšením kognitívnych funkcií, zdravia srdca alebo ochranou pred rakovinou.

Fialové sladké zemiaky

Bataty oranžovej farby sú väčšine z nás dôverne známe. Neplatí to o fialových sladkých zemiakoch. Avšak dajú sa kúpiť aj u nás a stretnúť sa môžete aj so slovenskou produkciou.

Okrem antokyánov obsahujú vitamín C, betakarotén, vitamíny skupiny B a draslík.

Disponujú protizápalovými vlastnosťami – podľa štúdií na zvieratách môžu chrániť pred vznikom obezity i niektorými druhmi rakoviny.

Cvikla

Pokiaľ sa snažíte v jedálničku preferovať lokálne potraviny, červená repa je výbornou voľbou. Za jej farbu sú zodpovedné betalaíny disponujúce antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.

V tejto zelenine sa nachádza aj železo, kyselina listová, mangán či draslík. To znamená, že konzumácia červenej repy prispieva k správnej krvotvorbe a znižuje krvný tlak. Spája sa aj so zlepšením športového výkonu a ochranou pred rakovinou.

V sto gramoch cvikly sa nachádzajú aj 3 g vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviacej sústavy.

Baklažán

Šupka baklažánu je nabitá antokyánom s názvom nasunín, ktorý sa javí ako významný protizápalový prostriedok a ochranca srdca.

Okrem toho je baklažán zdrojom vitamínov C a K, horčíka, fosforu, medi, kyseliny listovej, draslíka a mangánu. Nechýba ani vláknina. To znamená, že baklažán je skvelý na zlepšenie trávenia, zlepšuje zdravie kostí, je prevenciou anémie, podporuje kognitívne funkcie.

Baklažán je príjemným spestrením jedálnička. Dá sa upiecť, urobiť z neho pyré alebo ho použiť ako súčasť cestovín alebo rizota.

Fialová mrkva

Myslíte si, že fialová mrkva je neprirodzená? Práve naopak. Jedná sa o prirodzenú odrodu tejto chrumkavej pochúťky. Jej vnútro je oranžové, ale ďalšie vrstvy sú fialové, čiže je zdrojom cenných antokyánov.

Zvyčajne je sladšia ako klasická mrkva, ale používa sa rovnako.

Poľahky sa dá vypestovať aj v záhrade. Stačí si zakúpiť semienka.

Mirka

 
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/jese%C5%88-ovocie-%C3%BArodu-vyr%C3%A1ba%C5%A5-trhu-4477267/