Recepty z bazy čiernej

Recepty z bazy čiernej

Bazu čiernu môžete nájsť pri plotoch, na okraji lesov, ale aj okolo stavenísk, vodných plôch či na rumoviskách alebo ju pestovať v záhrade. Na prípravu pochúťok sa dajú použiť mladé lístočky a výhonky, ktoré sa zbierajú v apríli a máji. Kvietky bazy čiernej sú zasa k dispozícii v mesiacoch máj až júl a samotné plody až v jesenných mesiacoch.

Pozor na zámenu s jedovatou chabzdou, ktorá sa vyznačuje páchnucimi plodmi rastúcimi smerom nahor! Ďalej je dôležité vedieť, že aj plody bazy čiernej sú známe miernym laxatívnym účinkom – pred konzumáciou ich treba tepelne upraviť, pretože tak sa zbavia jedovatých látok. Nikdy ich nekonzumujte surové!


Pozitíva bazy čiernej v kocke


Baza čierna je na nezaplatenie v období prechladnutia, pretože stimuluje vykašliavanie a aj samotné potenie. To znamená, že je výborným pomocníkom pri ochoreniach horných dýchacích ciest alebo v období chrípky. Okrem toho je skvelá na celkové posilnenie obranyschopnosti. Zvonku sa hodí na výplach ústnej dutiny alebo pri kŕčových žilách. Vo forme obkladu možno bazové kvety použiť na ošetrenie aknóznej pleti.


Čo všetko si môžete z bazy čiernej pripraviť?


 

  • Sušené kvety


Ako usušiť kvety bazy? Azda najjednoduchším spôsobom je priviazanie hlavnej stopky na tienisté a vzdušné miesto, kde sa kvety sušia dovtedy, kým nevyschnú. Pozor, potom je dôležité kvety stiahnuť zo stopky a skladovať ich v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste.
 

  • Sušené bazové plody


Jednoduchým spôsobom uskladnenia plodov bazy čiernej je sušenie. Ako na to? Plody nazbierajte aj so stopkami a sušenie začnite na slnku. Potom plody otrhajte a sušte v sušičke pri teplote 40 stupňov Celzia, kým nezískajú čierno-fialovú farbu.
 

  • Bazová šťava z kvetov


Čo budete potrebovať na prípravu bazovej šťavy? Nachystajte si 4 l prevarenej vody, 250 g cukru (ak chcete zdravšiu verziu, použite kokosový), citróny v bio kvalite, 5 – 6 ks veľkých bazových kvetov a droždie vo veľkosti hrášku. Ako na to? Najprv rozpustite cukor v teplej vode. Do studenej pridajte na kolieska nakrájané olúpané citróny a umyté kvety. Nakoniec nezabudnite na droždie. Nádobu dobre zakryte a nechajte odpočívať niekoľko hodín. Šťava by mala byť hotová maximálne do 48 hodín.
 

  • Bazový likér s rumom


Na prípravu likéru si pripravte 1 liter plodov bazy (ako odmerku použite napríklad pohár), 0,5 l vody, 0,5 kg cukru, 1 vanilkový cukor, 1 PL instantnej kávy a 0, 25 l kvalitného rumu. Ako na to? Plody zalejte vodou a varte 20 minút. Následne všetko preceďte a pridajte cukor. Varte ďalších 20 minút, následne ochuťte vanilkových cukrom a kávou. Po niekoľkých minútach varenia odstavte. Môžete pozbierať penu, ktorá v tekutine vznikla. Po vychladnutí pridajte do šťavy rum. Likér nalejte do fľaše, dobre uzatvorte a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
 

  • Jablkový džem s plodmi bazy


Plody bazy dozrievajú na jeseň a to je ideálna príležitosť na to, aby ste ich skombinovali napríklad s jabĺčkami. Čo budete potrebovať na jablkový džem s plodmi bazy? V prvom rade 1 kg jabĺk, ½ kg plodov bazy čiernej, 400 g cukru, 10 g kyseliny citrónovej a 1 citrón. Podľa chuti môžete pridať aj malé množstvo rumu. Očistené jablká aj so šupkou rozvarte a prelisujte. Následne ich znovu priveďte do varu a pridajte plody bazy. Do rozvarenej zmesi dajte cukor a varte až dovtedy, kým džem nezhustne do požadovanej konzistencie. Pred dokončením nezabudnite na kyselinu citrónovú a šťavu z citróna. Ak chcete pridať rum, dajte ho až do vychladnutého džemu. Potom dajte džem do pohárov a dobre ich uzatvorte.

W
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/photos/star%C5%A1ie-baza-bobule-%C5%A1%C5%A5ava-ovocie-2652570/