Kamut: ako prastarú odrodu pšenice použiť?

Kamut je zdravou alternatívou klasickej pšenice siatej. Zrnká sa už na pohľad odlišujú od tých pšeničných svojom veľkosťou – sú dvakrát väčšie. Majú príjemnú orieškovo-maslovú chuť a dajú sa použiť v mnohých receptoch.

V porovnaní s pšenicou siatou je kamut nutrične bohatší. Je zásobárňou bielkovín, prospešných tukov, vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov. Čo by ste mali o tejto prastarej odrode pšenice vedieť?

Do tela doplní množstvo výživných látok

100 g vareného kamutu obsahuje 132 kcal, 5,7 g bielkovín, 0,8 g tuku, 27,6 g sacharidov, 4,3 g vlákniny, ďalej vápnik, železo, horčík či fosfor. Z jeho zloženia prirodzene plynú aj viaceré zdravotné benefity. Vláknina je prospešná pre zdravé trávenie, výborne zasýti a podieľa sa na znížení cholesterolu v krvi. Mangán a selén sú minerály s antioxidačnými vlastnosťami, čiže chránia bunky pred  poškodením oxidačným stresom. Okrem toho zohrávajú nezastupiteľné úlohy pri tvorbe hormónov. Zinok je nevyhnutný pre silnú obranyschopnosť, horčík je prevenciou kŕčov a prispieva k silným a zdravým kostiam.

Ako použiť kamut v kuchyni?

Orientálnu pšenicu, ako sa kamut často nazýva, použijete všade tam, kde klasickú pšenicu siatu. Hodí sa teda na prípravu širokej škály receptov. Ktoré stoja za vyskúšanie?

Palacinky

Ak máte vo zvyku pripravovať palacinky z kravského mlieka, bielej múky, vajíčok a štipky soli a potom ich piecť na rozpálenej panvici na kvapke oleja, vedzte, že sa to dá aj zdravšie. Nebojte sa živočíšne mlieko zameniť za rastlinné, pridať do neho kamutovú celozrnnú múku, vajíčka a soľ a palacinky pripravovať na teflónovej panvici bez tuku. Naplniť ich môžete tvarohom zmiešaným s domácim džemom bez cukru.

Šaláty

Na trhu nájdete viacero druhov kuskusu. Ten z bielej pšenice nepatrí k najzdravším. Preferujte kuskus pripravený z celozrnnej semolíny alebo kamutu. Kuskus stačí zaliať horúcou vodou a nechať dôjsť pod pokrievkou. Občas ho premiešajte vidličkou. Zrnká by sa nemali lepiť. Takýto kuskus môžete použiť ako základ pre šaláty, do ktorých sa hodí grilovaná zelenina a na panvici opražené orechy.

Raňajšie kaše a müsli

Prapôvodný druh pšenice kúpite aj v podobe vločiek. Stačí ich zaliať horúcou vodou alebo mliekom a nechať postáť. Keď k nim pridáte čerstvé ovocie, orechy a semiačka, chutné a výživné raňajky sú na svete.

Zahustenie polievok a omáčok

Hoďte za hrsť zrniečok kamutu do polievky alebo omáčky. Bude nielen hustejšia, ale aj chutná a výživná.

Mirka


 
Autor fotografie:https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/detailny-zaber-hracie-pole-ihrisko-obilie-59997/