Jarná cibuľka – poklad nabitý vitamínmi

Jarná cibuľka je vlastne cibuľa zbieraná ešte pred dozretím. Patrí medzi prvé vitamínové bomby, ktoré nám záhrada po dlhej zime ponúka. Božsky chutí na čerstvom chlebíku, alebo ňou môžeme posypať hocijaké jedlo. Biela časť sa dá použiť namiesto klasickej cibule, pretože má jemnejšiu chuť.  Aké sú jej benefity?

Je pokladom pre imunitný systém
Po zime trpí náš organizmus deficitom živín. Jarná cibuľka je výborný spôsob, ako imunitu naštartovať. Okrem alicínu, aromatickej sírnatej látky, disponuje i bohatstvom v podobe vitamínu C. Céčko je jedným z najsilnejších antioxidantov chrániacich bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Aj vedecké štúdie potvrdzujú, že potraviny bohaté na vitamín C zvyšujú imunitné funkcie a zabraňujú vzniku infekcií.
K správnej funkcii imunitného systému prispieva aj betakarotén, ktorý navyše spomaľuje aj proces starnutia, podporuje zdravie očí a pokožky.
Za zmienku stojí i železo dôležité pre krvotvorbu i silnú obranyschopnosť.

Podporuje zdravie srdca
Kardiovaskulárne choroby sú na popredných priečkach v rebríčkoch úmrtnosti na celkom svete. Jarná cibuľka patrí medzi potraviny, ktoré zdravie srdca podporujú, pretože má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku i cholesterolu.
Je aj zdrojom vitamínu K – ten blokuje tvorbu vápenatých usadenín na stenách tepien. Podľa holandskej štúdie z University Medical Center v Utrechte, ktorej sa zúčastnilo viac ako 16 000 žien počas štyroch rokov, vyšší príjem niektorých foriem vitamínu K súvisí s nižším rizikom srdcových chorôb.

Zlepšuje zdravie kostí
Vitamín K je prevenciou srdcových chorôb a je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi. Tu však jeho pôsobenie nekončí. Vitamín K prispieva aj k zdraviu kostí, pretože sa podieľa na udržaní vápnika v kostiach a na zvyšovaní hustoty kostí.

Je stvorená do diétneho jedálnička
Pri chudnutí je obzvlášť dôležité prijímať množstvo potravín, ktoré do tela doplnia výživné látky. Jednou z nich je aj jarná cibuľka – obsahuje minimum kalórií, kvôli obsahu vlákniny prispieva k pocitu sýtosti a zdraviu tráviaceho traktu, a je doslova nabitá vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a antioxidantmi.

Môže byť prevenciou rakoviny
Jarná cibuľka obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Podľa populačnej štúdie National Cancer Institute z mesta Bethesda, ktorá sa zamerala na zeleninu s obsahom alicínu a rizikom rakoviny prostaty, vyšší príjem jarnej zeleniny bol spojený s nižším rizikom vzniku rakoviny prostaty o 30 percent.

Mirka




 
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/jarn%C3%A1-cibu%C4%BEka-kuchynsk%C3%A9-no%C5%BEnice-3420002/