Čokoládka, čokoládka, môžem ťa jesť?

Čokoládka, čokoládka, môžem ťa jesť?

Patríte k milovníkom sladkostí? Neviete si predstaviť deň bez sladkej maškrty? Potom vás určite zaujíma, ktoré sladkosti majú aspoň nejaké zdravotné prínosy a či vôbec také existujú. Dnes sa skúsime bližšie pozrieť na čokoládu. Vo svete sú milióny druhov čokolád a treba si vedieť vybrať. Ak to zvládnete, môže sa stať, že čokoláda nebude pre váš organizmus škodlivá, práve naopak. Získate z nej cenné látky.

 Prvé miesto v zdravotných prínosoch patrí tmavej čokoláde!

Pozitívne účinky čokolády vychádzajú z poznania, že je vyrobená z rastlín. Pravá tmavá čokoláda obsahuje ANTIOXIDANTY, konkrétne látky nazývané FLAVONOIDY. O antioxidantoch vieme to, že zabraňujú ničivému vplyvu voľných radikálov. Flavonoidy majú obzvlášť pozitívny účinok na krvný tlak. Vysoký obsah týchto látok je zastúpený v kakau, ktoré je hlavnou zložkou pri výrobe kvalitných čokolád.
Niekoľko kociek tmavej čokolády udržuje srdiečko zdravé
Je dokázané, že niekoľko kociek pravej tmavej čokolády prospieva ľudskému srdcu a vôbec celému srdcovo-cievnemu systému. Horká čokoláda znižuje krvný tlak a odporúča sa v primeranom množstve konzumovať aj ľuďom, ktorí majú problémy s tlakom. Ďalším pozitívom je znižovanie LDL - cholesterolu, ktorý má podiel na zdravotných problémoch.
 
Prečo sa ešte oplatí jesť čokoládu?
Čokoládu jeme z prostého dôvodu. Jednoducho nám chutí a jej lahodná chuť je nenahraditeľná. Ďalším plusom je, že čokoláda má stimulačné účinky na hormóny šťastia – endorfíny. Vďaka nim sa cítime šťastnejší a spokojnejší. S hormónmi sme ešte neskončili. Konzumácia čokolády má vplyv na hormón serotonín. Serotonín je známy svojimi antidepresívnymi účinkami. Čokoláda dokáže vzpružiť a povzbudiť. Môžu za to látky, ktorými sú teobromín a kofeín.
 
Ako jesť čokoládu a nepribrať?
Hlavnou zásadou pri výbere čokolády by malo byť jej zloženie. Kupujte čokolády s minimálnym obsahom kakaa 80 percent. Biela a mliečna čokoláda je chutná, ale z hľadiska výživy je prospešnejšia tmavá čokoláda. Úplne sa vyhýbajte čokoládam, ktoré obsahujú pridané látky. Môže ísť o karamel, oriešky, nugát a ďalší rad surovín. Stále však platí, že čokoláda je kalorická. Ak nedokážete odolať konzumácii viacerých tabličiek denne, musíte ubrať v iných jedlách. Snažte sa dodržiavať rovnicu o vyrovnanom príjme a výdaji.
Dôležitou zásadou je naučiť sa čokoládu vychutnávať. Naplno vnímajte vôňu čokolády a vychutnávajte si každý kúsok. Zjete menej a nebudú vás prenasledovať výčitky svedomia.
Sporným faktom zostáva kombinovanie čokolády s mliekom. Vedci sa domnievajú, že mlieko bráni vstrebávaniu antioxidantov.
Ak chcete, vplyv čokolády na organizmus zneutralizovať, zjedzte spolu s ňou hrsť čerstvých orechov!
 
Pozor, nie všetky tmavé čokolády obsahujú flavonoidy!
Je preukázané, že čím je postup výroby čokolády náročnejší, tým menej obsahuje flavonoidov. Výrobcovia o tejto skutočnosti vedia a neustále vynachádzajú postupy, ktoré flavonoidy v čokoláde udržujú v čo najvyššej možnej miere.
 
MIMI
Foto: flickr/Schep_B (Creative Commons License)