Medvedí cesnak – ako ho pestovať a čo s ním na tanieri?

Medvedí cesnak – ako ho pestovať a čo s ním na tanieri?

Je jedným z poslov jari, ktorý sa vyznačuje skvelou chuťou i vynikajúcimi výživovými vlastnosťami. Môžeme si ho nazbierať v prírode, ale aj pestovať v záhradke.

Ako pestovať medvedí cesnak v záhrade?

Ak sa vám nechce na jar túlať po lese a hľadať túto jarnú pochúťku, môžete si ju jednoduchým spôsobom pestovať doma. Na výsadbu sa používajú buď cibuľky, alebo semienka. Zoženiete ich v záhradkárskych potrebách. Pokiaľ sa rozhodnete pre cibuľky, zasaďte ich do pôdy bohatej na humus v marci. Odporúča sa hĺbka 5 – 10 cm a vzdialenosť 15 x 15 cm.  Ak cesnak zasadíte na jar, môžete sa tešiť na úrodu už o niekoľko týždňov.

Medvediemu cesnaku vyhovujú tienisté a vlhké miesta – skúste ho umiestniť pod listnatý strom alebo krík. Dbajte o to, aby pôda príliš nevyschla. Čo sa týka hnojenia, postačí použiť záhradný kompost.

Lístky cesnaku medvedieho zbierame pred kvitnutím, vtedy obsahujú najviac prospešných látok.

Benefity medvedieho cesnaku

Príroda nám medvedí cesnak neponúka na jar iba tak. Táto liečivá rastlinka je stvorená na prečistenie krvi, čriev a vôbec celého tela i takisto na posilnenie celého organizmu. Disponuje antibakteriálnymi, antiseptickými a protiplesňovými účinkami. Bylina je výborná aj na zníženie vysokého krvného tlaku, spája sa so znížením hladiny cholesterolu v krvi, prospieva tráveniu a  pokožke.

Tipy na využitie medvedieho cesnaku

Výborný je čerstvý

Čerstvé lístky medvedieho cesnaku sú stvorené do šalátov, výborne chutia na čerstvom pečive a hodia sa aj na dochutenie rôznych nátierok či cestovín. Samozrejme, po dovarení ich možno pridať aj do polievok alebo nimi ochutiť mäso. Lístky stačí umyť, nakrájať nadrobno a pridať do daného pokrmu.

Dá sa zamraziť

Ak si vyberáte medzi sušením a mrazením medvedieho cesnaku, stavte na druhú možnosť. Pri mrazení totiž zostáva v cesnaku zachovaných množstvo výživných látok. Ako na to?

Po umytí lístky medvedieho cesnaku nadrobno nakrájajte alebo zmixujte. Pridajte extra panenský olivový olej – na 100 g medvedieho cesnaku vám postačí 1 polievková lyžica olivového oleja. Vzniknutú hmotu dajte do formičiek a zamrazte.

V prípade, že nemáte k dispozícii formičky, môžete použiť obaľovaciu fóliu – zabaľte do nej množstvo, ktoré spotrebujete na jedenkrát.

Je výborný na prípravu pesta

Medvedí cesnak je stvorený na prípravu chutného a výživného pesta, ktoré môžete využiť napríklad na dochutenie cestovín. Na jeho prípravu budete potrebovať lístky medvedieho cesnaku, vlašské orechy, olivový olej, himalájsku soľ a citrón. Vlašské orechy môžete zameniť za iné druhy orechov. To isté platí aj pre olivový olej.

Ako na to? Najprv lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyte, dajte do nádoby spolu so soľou, citrónom a olivovým olejom. Zmixujte tyčovým mixérom. Na záver pridajte orechy podľa toho, akú konzistenciu pesta preferujete.

Pesto skladujte v chladničke v uzatvárateľných nádobách.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Naše babičky nedali dopustiť na bylinkové tinktúry. Po zbere medvedieho cesnaku si pripravili tinktúru aj z tejto bylinky.

Príprava je podobná ako pri tinktúrach z iných rastlín. Čerstvé lístky medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a nakrájame. Dáme ich do fľaše a zalejeme kvalitným domácim alkoholom v pomere 1:5. Teda na jeden diel cesnaku použijeme 5 dielov pálenky.

Extrakt necháme lúhovať 14 dní. Počas tohto obdobia pravidelne pretrepeme, potom precedíme a skladujeme v chladničke.

Mirka