Pohánka božsky chutí aj nasladko. 3 recepty, ktoré si zamilujete

Pohánka božsky chutí aj nasladko. 3 recepty, ktoré si zamilujete

Pohánka patrí medzi pseudoobilniny, teda ide o zrnká, ktoré sú prirodzene bezlepkové a nabité výživnými látkami.

Pohánka bola obľúbeným jedlom našich predkov. Aktuálne má svoje miesto aj v jedálničku mnohých slovenských domácností. Okrem toho, že neobsahuje lepok, je bohatá na antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedným z najznámejších je rutín. Ten má schopnosť ovplyvňovať pevnosť a pružnosť ciev.

Ak vás trápia kŕčové žily alebo hemoroidy, pohánka by mala byť vo vašom jedálničku zastúpená pravidelne. Takisto je prospešná pre zdravie srdca kvôli obsahu horčíka, rutínu a kvercetínu. Vláknina v pohánke napomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje trávenie.

Výhodou pohánky je aj jej špecifická chuť, ktorú môžete rozlične kombinovať. Ak ste nikdy nejedli pohánku s bryndzou a skaramelizovanou cibuľkou, určite to napravte čím skôr. Teraz máme však pre vás sladké recepty z pohánky. Ktorý z nich si pripravíte ako prvý?

Pohánková bábovka

Suroviny:

300 g pohánkovej múky, 170 g rozpusteného masla, 200 ml rastlinného nápoja (ovsený, mandľový…), 4 vajíčka, ½ prášku do pečiva bez fosfátov, šálka hrozienok, 50 g kvalitnej horkej čokolády nasekanej nadrobno

Postup:

Najprv dajte do misky vajíčka, maslo a rastlinný nápoj. Všetko spolu dokonale vyšľahajte metličkou. Potom pridajte pohánkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver pridajte hrozienka s čokoládou. Pokiaľ máte pocit, že pre vás bude bábovka málo sladká, kľudne pridajte podľa chuti javorový sirup, med alebo trstinový cukor. Bábovku dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.

Pohánkové palacinky

Suroviny:

1 liter rastlinného mlieka, 4 vajíčka, 10 kopcovitých polievkových lyžíc pohánkovej múky, soľ

Postup:

Mlieko, vajíčka, pohánkovú múku a soľ vyšľahajte tak, aby vzniklo hladké cesto. Ak sa vám zdá riedke, pokojne pridajte viac múky. Potom robte tenučké palacinky – ak máte teflónovú panvicu, bez problémov to pôjde bez oleja. Ak nie, panvicu vždy vymastite malým množstvom oleja. Palacinky môžete naplniť podľa svojich chutí a fantázie.

Zapekaná pohánka

Suroviny:

500 g pohánky, 500 g mrazeného bobuľového ovocia, 100 g prepusteného ghí masla, hrozienka, škorica

Postup:

Najprv pohánku premyte pod tečúcou vodou, potom ju zalejte čistou vodou asi 1 cm nad pohánku, priveďte k varu a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Formou si vymastite maslom a dajte na ňu tretinu pohánky, polovicu bobuľového ovocia, hrozienka a škoricu. Potom opäť navrstvite pohánku, ovocie, škoricu a hrozienka. Všetko zakryte zvyškom pohánky. Navrch dajte kopčeky ghí masla a pečte 25 minút dozlatista.
Mirka