Image

Farebné brownie lízanky

Ingrediencie
    • 4 vajcia
    • 1 hrnček cukru
    • 2 tabuľky horkej čokolády
    • ¾ kocky masla
    • ¼ hrnčeka cukru
    • 6 lyžíc horkého kakaa
    • oplátky Masterwafer dr Gerard
    • štipka soli
    • 2 lyžice mascarpone
    • tabuľka bielej alebo horkej čokolády
    • farebné posýpky na ozdobu, strúhaný kokos, alebo posekané sušené ovocie
    • paličky na nanuky alebo dlhé drevené špajdle
Postup
1.  V kastróliku rozpustite maslo spolu s 2 tabuľkami horkej čokolády a nechajte vychladnúť.
2. Vajcia s cukrom miešajte v miske s mixérom na vysokých otáčkach, kým sa nevytvorí biela a nadýchaná hmota. Potom pridajte múku, kakao, soľ. Znížte otáčky mixéra a hneď premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Do hmoty nalejte rozpustené maslo s čokoládou a vymiešajte na vláčne cesto.
4. Cesto vylejte na nízky plech vyložený papierom na pečenie a pečte zhruba 25 minút pri 180 stupňoch. Hotový koláč  má byť chrumkavý na povrchu a vnútri jemne vlhký.
4. Po vychladnutí cesto preložte do misy, pridajte mascarpone a nadrobené oplátky Masterwafer a rukami vytvarujte do vláčnej hmoty. Vytvárajte malé guľôčky a ukladajte ich na malý plech vyložený papierom na pečenie.
5 Vložte na hodinu do chladničky.
6. Vo vodnom kúpeli osobitne rozpustite čokolády (bielu čokoládu treba prestať ohrievať hneď po rozpustení, inak vám stvrdne).
7. Do každej guľky z cesta vsuňte paličku namočenú v čokoláde – bude lepšie držať – a znovu odložte do chladničky na približne 30-40 minút.
8. Ešte raz rozpustite čokoládu a v mištičkách alebo tanierikoch pripravte posýpky. Pripraviť si môžete aj pinzetu, ktorá sa zíde na presné zdobenie lízaniek.
9. Každú lízanku polejte čokoládou (tu sa veľmi dobre osvedčí aj široký nôž bez zúbkovania so zaobleným hrotom) a na mokrú čokoládu naneste posýpku.
10. Hotové lízanky vložte do pohárov a na ďalšiu hodinu odložte do chladničky.