
Zemiaková paštéta
Suroviny:
-
1 kg zemiakov
-
1 lyžička rasce
-
soľ podľa chuti
-
250 g mrazeného špenátu
-
60 g čerstvých zelených byliniek (napr. petržlen, pažítka)
-
4 vajcia
-
450 g kyslej smotany
-
štipka kajenského korenia
-
čerstvo mleté čierne korenie
-
125 g strúhaného syra gouda
-
tuk na vymastenie formy
Postup:
-
Zemiaky uvarte v šupke s rascou a soľou. Po vychladnutí ich ošúpte a nakrájajte na plátky.
-
Špenát pripravte podľa návodu na obale. Bylinky umyte, osušte a jemne nasekajte.
-
Obdĺžnikovú formu na paštétu vymastite tukom.
-
Vajcia rozšľahajte s kyslou smotanou, kajenským a čiernym korením a soľou.
-
Zmiešajte špenát, nasekané bylinky a dve tretiny strúhaného syra.
-
Do pripravenej formy vrstvite striedavo zemiaky a špenátovú zmes, pričom každú vrstvu polejte ochutenou vaječnou zmesou.
-
Formu vložte do vodného kúpeľa a pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút.
-
Pred dopečením posypte povrch zvyšným syrom a krátko zapečte. Nechajte vychladnúť.
Zdroj foto: freepik