Zemiaková paštéta

Zemiaková paštéta

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov

  • 1 lyžička rasce

  • soľ podľa chuti

  • 250 g mrazeného špenátu

  • 60 g čerstvých zelených byliniek (napr. petržlen, pažítka)

  • 4 vajcia

  • 450 g kyslej smotany

  • štipka kajenského korenia

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • 125 g strúhaného syra gouda

  • tuk na vymastenie formy

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke s rascou a soľou. Po vychladnutí ich ošúpte a nakrájajte na plátky.

  2. Špenát pripravte podľa návodu na obale. Bylinky umyte, osušte a jemne nasekajte.

  3. Obdĺžnikovú formu na paštétu vymastite tukom.

  4. Vajcia rozšľahajte s kyslou smotanou, kajenským a čiernym korením a soľou.

  5. Zmiešajte špenát, nasekané bylinky a dve tretiny strúhaného syra.

  6. Do pripravenej formy vrstvite striedavo zemiaky a špenátovú zmes, pričom každú vrstvu polejte ochutenou vaječnou zmesou.

  7. Formu vložte do vodného kúpeľa a pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút.

  8. Pred dopečením posypte povrch zvyšným syrom a krátko zapečte. Nechajte vychladnúť.

 

Zdroj foto: freepik