Zdravé nátierky hotové za niekoľko minút. Tu je našich 6 tipov!

Zdravé nátierky hotové za niekoľko minút. Tu je našich 6 tipov!

Nátierky môžete pripraviť tak, že budú nielen chutné, ale aj zdravé! My sme pre vás vybrali recepty, ktoré sú navyše jednoduché na prípravu. Ktoré stoja za vyskúšanie?

  • Guacamole

Avokádová nátierka je skutočne zdravou bombou, pretože avokádo je napríklad zdrojom prospešných omega-3 nenasýtených tukov s protizápalovými účinkami. Na prípravu nátierky budete potrebovať 3 avokáda, šťavu z jednej limetky, ½ šálky nadrobno nakrájanej šalotky, 2 nadrobno nakrájané paradajky, 2 – 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, soľ a bylinky na dochutenie. Ako na to? Dužinu avokáda roztlačte vidličkou a pridajte všetky ingrediencie, zmiešajte a podávajte s celozrnným pečivom. Ak máte radi parmezán, pokojne ho do nátierky pridajte.

  • Cícerová nátierka

Cícer je slušnou zásobárňou bielkovín i železa a navyše v porovnaní s ostatnými strukovinami je pomerne ľahko stráviteľný. Cícerová nátierka je teda skvelou príležitosťou, ako zaradiť túto prospešnú strukovinu do jedálneho lístka. Čo budete potrebovať? Nachystajte si šálku cíceru, 2 PL panenského olivového oleja, 1 cibuľu, soľ, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a majoránku. Ako na to? Cícer je potrebné nechať niekoľko hodín namočený vo vode, potom vodu zliať a uvariť ho domäkka. Následne ho zmixujte, pridajte olivový olej, nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, soľ a majoránku.

  • Tvarohová nátierka

Táto nátierka je takisto pokladom pre zdravie. Na jej prípravu budete potrebovať 1 jemný tvaroh, 2 nastrúhané kaleráby, zväzok nadrobno nakrájaných reďkvičiek, 2 vajíčka uvarené natvrdo a na dochutenie soľ a korenie. Príprava je veľmi jednoduchá – tvaroh rozmiešame s postrúhaným kalerábom, pridáme reďkvičky, nadrobno nakrájané vajíčka a nátierku dochutíme soľou, korením, poprípade bylinkami.

  • Syrovo-mrkvová nátierka s pórom

Na prípravu nátierky si nachystajte 100 g kvalitného tvrdého syra, 2 vajíčka uvarené natvrdo, 1 grécky jogurt, 1 mrkvu, 1 pór, 1 PL ľanového oleja a soľ. Ako na to? Syr nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno. To isté urobte s vajíčkami, mrkvou i pórom a pridajte zvyšné ingrediencie. A nátierka je na svete!

  • Sladká jablkovo-mrkvová nátierka

Máme tu aj niečo pre milovníkov sladkých chutí. Na sladkú nátierkovú pochúťku budete potrebovať 2 jabĺčka, 2 mrkvy ½ bieleho jogurtu, 2 ČL medu, soľ a citrónovú šťavu. Keď budete mať všetky ingrediencie pripravené, nastrúhajte jabĺčka a mrkvu. Pridajte k nim med, biely jogurt, soľ a citrónovú šťavu.

  • Nátierka z červenej šošovice

Ak sa bojíte konzumovať strukoviny, pretože vás nadúvajú, skúste dať šancu červenej šošovici. Jedná sa o lúpanú šošovicu, ktorá je veľmi ľahko stráviteľná a nenadúva. Na jej prípravu budete potrebovať 1 šálku varenej červenej šošovice, 1 paradajku, strúčik cesnaku, rímsku rascu, olivový olej a soľ podľa chuti. Ako na to? Šošovicu zmixujte a pridajte do nej nadrobno nasekanú paradajku (môžete použiť aj rajčinový pretlak), pridajte pretlačený cesnak a ďalšie suroviny.


-w-