Zázračná tekvica odbúra tuky a udrží zdravie

Zázračná tekvica odbúra tuky a udrží zdravie

K prichádzajúcim jesenným dňom patrí aj sezónna zelenia. Tekvicu môžete spájať nielen s Halloweenom, ale  poskytne vám oveľa viac. Nájdete v nej vitamíny, rozžiari vám pleť a betakarotén, ktorý obsahuje, pomôže k hnedšiemu odtieňu pleti. Preto ju využívajte tak často, ako len môžete!

Na obličky aj močový mechúr

Všetky druhy tekvíc majú pozitívny vplyv zdravie človeka. To znamená nielen obrovské oranžové plody, ale zaraďuje sa sem aj patizón či cuketa. Tieto plody podporujú látkovú výmenu v tele, pomáhajú pri problémoch s močovým mechúrom alebo prostatou, zlepšujú činnosť obličiek.

Prečistí trávenie

Tekvica obsahuje veľa vlákniny, a tým prečistí náš tráviaci trakt. Absorbuje toxíny z čriev, a preto sa odporúča pri detoxikačných kúrach. Vo väčšine tvorí tekvicu voda, určite ju zaraďte do jedálneho lístka pri diéte. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny dokáže už po týždni viditeľne upraviť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a nezdravým stravovaním.  Môžete ňou nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo ju pripraviť ako zdravý hlavný chod.

Zbaví vrások

Tekvica je úžasným bojovníkom proti vráskam a obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamínov. Preto vyskúšajte masku z tekvice. Rozmixujte tekvicu s medom a mliekom na kašovitú konzistenciu a naneste na tvár. Po 15 minútovom pôsobení opláchnite vlažnou vodou. Vaša pleť bude krásne napnutá a pružná.

Spotrebujte aj semienka

Pri spracovaní dužiny, spracujte aj semienka. Dodávajú všetky potrebné stopové prvky, vitamíny A, B, C, draslík, zinok, železo, vápnik a horčík. Na náš organizmus majú výrazne regeneračný a omladzujúci vplyv. Že neviete ako ich konzumovať inak ako lúpaním pred televízorom ? Jednoducho! Opražte ich a nasekané pridajte do zeleninových šalátov.

Tekvicu môžete spracovať nielen na slano, ale aj na sladko. Pre lenivšie povahy ju stačí opražiť na masle, pridajte troška cukru, hrozienka alebo iné sušené ovocie a výborný olovrant je na svete.

 

 Sladké muffiny z tekvice

Potrebujeme:

100 g čokoláda na varenie
150 g  postrúhanú dužinu z tekvice
70 g maslo
60 g práškový cukor
1 ks vajce
120 g polohrubá múka
1 PL olej
2 ČL kypriaci prášok

Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo spolu s čokoládou. Dužinu z tekvicu zmiešajte s práškovým cukrom, vajcom, polohrubou múkou, olejom a kypriacim práškom. Pridajte vychladnutú čokoládu a dôkladne premiešame. Papierové košíčky na muffiny naplňte cestom a vložte ich do plechu na muffiny, Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 minút.

Autor: Andrea Z.