Trápi vás únava, svalové kŕče a rednutie kostí? Skúste horčík!

Trápi vás únava, svalové kŕče a rednutie kostí? Skúste horčík!

 Horčík patrí k najdôležitejším minerálom v ľudskom tele. Zohráva podstatné úlohy pri mnohých telesných funkciách. Nedostatok horčíka sa môže prejavovať zvýšenou únavou, nedostatkom energie, svalovými kŕčmi a dokonca depresiou.

 
Aké sú prejavy nedostatku horčíka?

Nízka hladina magnézia v ľudskom tele sa spočiatku neprejavuje príliš výrazne. Dlhodobejší deficit vedie k týmto problémom:

  •     Ťažkosti s kosťami

Osteoporóza nemusí byť spôsobená len nedostatočným množstvom vápnika. Za rednutie kostí môže byť zodpovedný aj nízky príjem horčíka. Oba tieto minerály sú predpokladom zdravých kostí i zubov.

  •     Nedostatok energie

V ľudskom tele sa odohráva mnoho dôležitých funkcií. Pri výrobe energie je nevyhnutný horčík. Ak v organizme chýba, dochádza k pocitom únavy, malátnosti i zníženej výkonnosti.

  •     Zvýšený sklon k depresii

V tejto oblasti prebehli a stále prebiehajú vedecké štúdie. Zdá sa, že horčík disponuje antidepresívnymi účinkami. V období, keď vás sužujú pochmúrne myšlienky, doplňte nielen dávky vitamínov skupiny B, ktoré sú bojovníkmi proti depresii, ale aj horčík. 

  •     Svalové kŕče

So zaujímavým odporúčaním prišli kanadskí lekári. Hospitalizovali mladého pacienta so svalovými kŕčmi, ktoré si spôsobil nadmerným cvičením. Podali mu magnézium, vďaka ktorému sa bolesť do 48 hodín výrazne znížila. Na základe tohto i ďalších prípadov lekári odporúčajú, aby sa pacientom pri svalových kŕčoch a svalovej slabosti kontrolovalo množstvo magnézia v tele.* To je len jeden z dôkazov, prečo sa odporúča zvýšiť prísun horčíka napríklad v období menštruácie a po namáhavom cvičení.

Horčík môže byť ďalej prospešný aj pri vysokom krvnom tlaku, cukrovke, nespavosti, zníženej koncentrácii, migréne a úzkosti.
 

Prírodné zdroje horčíka

Nie je to tak dávno, čo v médiách zaznela správa, že aj Slováci trpia nedostatkom horčíka. Ako to zmeniť? Jednoducho! Stačí do jedálneho lístka zaradiť niektoré z ďalej uvedených potravín. Magnézium je bohato zastúpené v tekvicových semienkach, špenáte, sójových bôboch, sezamových a slnečnicových semienkach, kešu orieškoch, mandliach, listovej zelenine, ovsených otrubách a hnedej ryži.

Odporúčaná denná dávka pre ženy je 300 až 320 mg horčíka, pre mužov 400 až 420 mg. Ale podľa Vitamin D Council môžu muži aj ženy potrebovať viac horčíka ako je odporúčané. Niektoré výskumy ukazujú, že to je až 500 až 700 mg denne.**
 
-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, stockimages
 
Zdroj: *http://www.nutritionalmagnesium.org/muscle-cramps-cured-with-magnesium/
**http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-and-other-vitamins-and-minerals/
 

 
Autor fotografie: freedigitalphotos.net, stockimages