Vymeňte sladké maškrty za oriešky!

Vymeňte sladké maškrty za oriešky!

Aj vy patríte medzi tých, ktorí sa zaraďujú do kategórie duševne pracujúcich? Celý deň strávite v kancelárii zahádzaní hŕbou papierov a povinností? Zrejme v záplave povinností zabúdate na pravidelné stravovanie. Namiesto ovocia a zeleniny sa napchávate slanými pochúťkami alebo sladkými keksíkmi. Výsledok? Únava a nedostatočná výkonnosť spôsobená nedostatkom vitamínov a minerálov. Negatívnych dôsledkov je však viac – od problémov s trávením až po pribúdajúce kilogramy.

 
Nahraďte sladkosti chrumkavými orieškami!

 
Skúste si namiesto tanierika s keksami a sušienkami alebo slanými maškrtami, dať pred seba misku s rôznymi druhmi orieškov. Pýtate sa prečo? Vysvetlenie je jednoduché. Orechy všeobecne obsahujú mnoho výživných látok. Veľké zastúpenie majú bielkoviny. Pre funkciu nervovej sústavy majú nezastupiteľnú úlohu vitamíny skupiny B. Orechy sa môžu pochváliť značným obsahom vitamínu E. Z minerálov a stopových prvkov sú zastúpené významné podiely draslíka, selénu, zinku, horčíka a mangánu. Ich výživovú hodnotu zvyšuje obsah fytochemikálií.

 
Vplyv orechov na celkové zdravie človeka

 
Orechy sa podieľajú na zlepšovaní obranyschopnosti nášho organizmu. Pozitívny vplyv je preukázaný v oblasti správneho fungovania nervovej sústavy. Nervozitu, stres alebo sklon k depresii vám pomôžu zahnať orechy. Nedajú vám spať výsledky posledného krvného vyšetrenia udávajúce vysokú hladinu LDL cholesterolu? Znížte ho konzumáciou tých správnych orechov. Najnovšie štúdie označujú orechy aj za protirakovinový prostriedok.

 
Vyberte si tie správne orechy

 
V našich končinách je bežne dostupný vlašský orech. Je škoda, že si neuvedomujeme, aký cenný je tento druh orecha. Ak patríte medzi ľudí s vysokých cholesterolom, ktorý zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, zaraďte ich do svojho jedálneho lístka. Veľmi priaznivé účinky majú na fungovanie nervovej sústavy a správnu činnosť pečene.
 
Lieska je domovom malých lieskových orieškov. Môžeme si na nich pochutnať na potulkách prírodou alebo ich pestovať v záhrade. Zloženie ich zaraďuje na popredné miesta v kategórii všetkých orechov. Obsahujú zložky typické pre všetky druhy orechov. Avšak za zmienku stojí vyšší obsah železa. Odborníci ich odporúčajú konzumovať pri problémoch s ďasnami. Rovnako dobré sú pre športovcov, pretože obsahujú živiny nevyhnutné pre budovanie svalov.
 
Asi tretím najznámejším orechom sú pistácie. Na našom trhu ich dostaneme pražené a solené, čo výrazne znižuje ich pozitíva. Okrem tradičného zastúpenia vitamínov a minerálov obsiahnutých vo všetkých orechoch, sa v pistáciách nachádza vitamín A a z minerálnych látok fosfor.
 
Kyselina pantoténová patrí k vitamínom skupiny B. Druhou potravinou s jej najväčším obsahom sú arašidy. V skutočnosti patria arašidy do kategórie strukovín, u nás ich však považujeme za orechy. Významné je zastúpenie kyseliny linolovej, ktorá bojuje proti cholesterolu. Pozor! Ak sú orechy tepelne upravené a ochutené, ich pozitíva sú omnoho nižšie.
 
(-mm-)