Vyberte si svoju diétu

Vyberte si svoju diétu

Internet, časopisy aj televízia na nás chŕlia rôzne druhy diét, ktoré zaručujú pocit sýtosti a štíhle telo. Medzi toľkými druhmi je nielen ťažké si vybrať, ale najmä sa v nich zorientovať. Nájdite si preto svoju favoritku, ponúkame vám tie najobľúbenejšie.

Delená strava
Veľmi populárna delená strava a udržala až do dnes. Ide o striedanie sacharidových a bielkovinových dní. Môžete jesť takmer všetko. Potraviny musíte iba správne kombinovať. Mäso, ryby, vajcia, syry, mliečne výrobky, chlieb, ryža a zemiaky nesmiete nikdy konzumovať ani kombinovať spolu na jednom tanieri, inak je celá diéta na nič. K nim sa hodí vždy zelenina, strukoviny, sója alebo orechy. Ovocie sa neodporúča konzumovať po jedle. Táto diéta je trošku náročnejšia na kombinácie, ale ak si správne zvyknete, časom sa stane pre vás rutinou. Začnete sa tak stravovať pravidelne a kontrolovať si denný príjem energie.

Diéta na 90 dní
Ak máte trpezlivosť, pokojne sa do nej pustite, ale 3 mesiace je skutočne dlhá doba. Dá sa ňou schudnúť najmä preto, že je veľmi nízkoenergetická a niektoré dni nazývané vodné. V týchto dňoch máte nulový príjem energie. Diéta sa začína bielkovinovým dňom, nasleduje škrobový deň, potom deň uhľohydrátov a štvrtý deň je vitamínový deň. Každý 29.deň je spomínaný vodový deň. Vtedy pijete len vodu, vyplavujete z tela všetky toxické látky. Poradie dní určite nemeňte a nepreskakujte inak bude efekt nulový.

Dukanova diéta
Na prvý pohľad sa môže zdať ako ideálna voľba. Neobmedzený príjem energie a v zásade aj jedla. Pripravte sa však na to, že diéta je náročná na prípravu stravy a ak nechcete jesť stále to isté, musíte sa príprave venovať dlhšie. Tajomstvo spočíva v jedálničku, ktorý je založený na proteínoch, bielkovinách a radikálnom obmedzení cukrov, tukov a sacharidov. Telo si vďaka tomu začne brať energiu z tukov, a v tom je podstata chudnutia. Pri Dukanovej diéte môžete jesť mäsa, rýb, vajec a zeleniny koľko chcete. Každá diéta má svoje riziká, pri Dukanovi to môže byť aj rednutie kostí.

Atkinsonova diéta
Môžeme spokojne tvrdiť, že ide o predchodcu Dukana, keďže pri nej ide o vysoký príjem bielkovín a má dobrú sýtivosť. Odporúčajú sa potraviny ako mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, a mliečne výrobky. Je založená na vysokých prímoch bielkovín. Zakázaná je ryža, pečivo, zemiaky, takže je nízko-sacharidová. Nie je vhodné dodržiavať ju dlhodobo a v žiadnom prípade by ju nemali držať ľudia so srdcovo-cievnym ochorením, zvýšenou hladinou cholesterolu a ochoreniami obličiek.

 Ryžová diéta
Už samotný názov napovedá, že pôjde o veľmi jednoduchú diétu nenáročnú na prípravu. V prvej fáze sa odporúča iba jeden druh potraviny, čiže ryžu. V ďalších troch sa pridáva zelenina, najskôr tepelne upravená a v ďalších fázach aj čerstvá. Jedna fáza trvá 9 dní a opakovaný príjem tej istej potraviny vo vás dozaista vyvolá nechuť k jedlu. Ak sa potrebujete zbaviť menšej hmotnosti zhruba do 5 kilogramov, táto diéta vás poteší a pomôže. V prípade, že trpíte výraznejšou nadváhou, nebude pre vás tento diétny systém asi účinný.


Tak ako vždy pri chudnutí nezabudnite k obmedzenému stravovaniu priradiť aj športové aktivity a pravidelný pitný režim. Kilá tak pôjdu ľahšie dolu.

Autor: Andrea Zummerová