Viete, akú zmrzlinu konzumujete?

Viete, akú zmrzlinu konzumujete?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dbá aj na to, do akej miery rešpektujú naši “poctiví“ zmrzlinári potravinový kódex. Píše sa v ňom, pri akej teplote je najvhodnejšie pripravovať zmrzlinovú hmotu, za akých podmienok sa má uskladňovať a že povinnosťou každého predajcu je odobrať vzorky z ponúkaných druhov zmrzlín a uchovať ich po dobu 48 hodín. Dosť bolo teórie, hopsa do praxe, teda do pravých slovenských stánkov so zmrzlinou!

Začiatkom júna minulého roka sa kontrolou cukrární a cukrárenských výrobní zistilo, že sladké a farebné zmrzlinové poháre obsahujú okrem vody a prášku aj prekročené množstvo kvasiniek, baktérií či plesní. Srdcervúce, však? Len si vezmime na paškál súčasné odtiene a príchute toho, čo nám vkladajú do kornútikov. Žiarivo žlté, neónové, šmolkové a lentilkové. Inými slovami – štandardný postup potravinovej chémie, ktorá nás v lete láka uhasiť svoj smäd niečím riedkym, umelo presladeným a rapídne sa roztekajúcim na všetky strany. Žiaľ, aj zmrzlina stratila svoj prirodzený pôvab a chuť. Pripravuje sa zo zakúpených práškových polotovarov, stabilizátorov a emulgátorov. Šetrí sa ňou, niekoľkokrát sa rozmrazuje, potom zamrazuje, a tak namiesto osviežujúceho pôžitku, obhrýzame kúsky ľadu.

Smotana, mlieko a pravé kúsky ovocia sa v dnešných zmrzlinách vyskytujú len ojedinele. Dôkazom tejto éčkovej záležitosti je aj taká obyčajná banánová zmrzlina. Áno, tá, čo je po celom svojom povrchu žiarivo žltá aj napriek tomu, že roztlačené banány zo skutočného banánovníka odnepamäti hýria odtieňmi hnedej farby.

Tatiana Kovalčinová