Slaný veľkonočný chlebík zo Záhoria

Slaný veľkonočný chlebík zo Záhoria

Tradičný veľkonočný chlebík zo Záhoria je slaný pečený pokrm plný šunky, zeleniny a vajec, ktorý vynikne na sviatočnom stole.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 balíček sušeného droždia

  • 150 ml bieleho vína

  • olej

  • 150 g šunky

  • 1 červená surová paprika

  • maďorán

  • 4 vajcia

  • soľ

  • 100 g sterilizovaného hrášku

  • 100 g tvrdého strúhaného syra

  • 5 natvrdo uvarených vajec

  • mleté čierne korenie

  • rasca

  • vajcia na potretie​

Postup:

  1. V miske premiešame múku, droždie, vlažné víno, olej a soľ. Necháme 30 minút kysnúť.

  2. Šunku a papriku nakrájame na kocky.

  3. Do cesta pridáme nakrájanú šunku, papriku, surové vajcia, hrášok, syr, maďorán, mleté čierne korenie a rascu. Dobre premiešame.

  4. Hranatú formu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.

  5. Na dno formy dáme časť cesta, rozložíme za sebou uvarené celé vajcia a zalejeme zvyšným cestom.

  6. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  7. Pečieme asi 60 minút do zlatista, potom necháme 10 minút odpočívať vo vypnutej rúre.

  8. Chlieb opatrne vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.​

Zdroj foto: Freepik