
Slaný veľkonočný chlebík zo Záhoria
Tradičný veľkonočný chlebík zo Záhoria je slaný pečený pokrm plný šunky, zeleniny a vajec, ktorý vynikne na sviatočnom stole.
Ingrediencie:
-
250 g polohrubej múky
-
1 balíček sušeného droždia
-
150 ml bieleho vína
-
olej
-
150 g šunky
-
1 červená surová paprika
-
maďorán
-
4 vajcia
-
soľ
-
100 g sterilizovaného hrášku
-
100 g tvrdého strúhaného syra
-
5 natvrdo uvarených vajec
-
mleté čierne korenie
-
rasca
-
vajcia na potretie
Postup:
-
V miske premiešame múku, droždie, vlažné víno, olej a soľ. Necháme 30 minút kysnúť.
-
Šunku a papriku nakrájame na kocky.
-
Do cesta pridáme nakrájanú šunku, papriku, surové vajcia, hrášok, syr, maďorán, mleté čierne korenie a rascu. Dobre premiešame.
-
Hranatú formu vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.
-
Na dno formy dáme časť cesta, rozložíme za sebou uvarené celé vajcia a zalejeme zvyšným cestom.
-
Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
Pečieme asi 60 minút do zlatista, potom necháme 10 minút odpočívať vo vypnutej rúre.
-
Chlieb opatrne vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Zdroj foto: Freepik