Vegeta a jej negatíva!

Vegeta a jej negatíva!

Toto umelé ochucovadlo sa do slovenských domácností dostalo v 70.-tych rokoch minulého storočia z územia bývalej Juhoslávie. Dnes patrí medzi banality každej police nad sporákom, no v minulosti tomu tak nebolo. Vegeta sa radila medzi vyhľadávané, luxusné výrobky, ktoré produkovala len jediná firma vo veľmi obmedzenom množstve.

Konzumenti, omámení výraznou vôňou tejto sušenej zeleninovej zmesi, si ju žiaľ, pridávajú nielen do polievok a omáčok, ale aj na chlieb, do cestovín a ryže. Nebolo by to až takou zdraviu neprospešnou záležitosťou, ak by vegeta neobsahovala nadmerné množstvo soli a glutamanu sodného. Presne tak, okrem bohatej zmesi sušenej zeleniny, a to mrkvy, petržlenu, cesnaku, cibule a zeleru sa v nej nachádza aj tento nebezpečný zvýrazňovač chuti.

Glutaman sodný vplýva na ľudský organizmus rovnako, ako aj ostatné chemické prísady do jedál. Negatívne! Predtým ako sa rozhodnete obhajovať tézy, že jeho škodlivé účinky sa prejavujú až po nadmernej konzumácii, je potrebné si zistiť, kde všade ho možno nájsť! Glutaman nie je len záležitosťou jednej vegety, ale aj rôznych polotovarov, instantných polievok, syrov, výrobkov z rýb a údenín. Konzumácia tohto výplodu potravinovej chémie spôsobuje zadržiavanie vody v tele, tuhnutie svalstva, obezitu, bolesti hlavy, migrénu, podráždenosť, závraty a liekovú závislosť.
Tak teda, dobrú chuť s vegetou!

Tatiana Kovalčinová