Baklažán pomáha znížiť cholesterol a predísť rakovine

Baklažán pomáha znížiť cholesterol a predísť rakovine

Obsahuje minimum kalórií, zasýti, je plný výživných látok a veľmi chutný. Pravidelne by mal byť zastúpený v jedálničku tých, ktorí majú problém s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a všetkých tých, ktorí chcú posilniť obranyschopnosť svojho organizmu. Obsahuje antokyány, zlúčeniny nachádzajúce sa aj v iných fialových ovocných a zeleninových plodoch, ktoré patria k antioxidantom s významným pôsobením.

6 dôvodov, prečo jesť baklažán

1. pomáha pri chudnutí, pretože je chudobný na kalórie a bohatý na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti a je tiež prospešná pre funkciu čriev

2. má nízky glykemický index, čiže energia sa po skonzumovaní baklažánu uvoľňuje postupne a nespôsobuje kolísanie krvného cukru (je skvelý pre diabetikov)

3. posilňuje imunitný systém a chráni ľudské bunky pred poškodením voľných radikálov, preto chráni pred vznikom civilizačných chorôb

4. podporuje činnosť metabolizmu, pretože je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré však prospievajú nielen látkovej výmene, ale aj nervovej sústave

5. podľa viacerých vedeckých výskumov znižuje hladinu cholesterolu v krvi aj preto, pretože obsahuje kyselinu chloregenovú (významný antioxidant)

6. ďalší antioxidant nasunín údajne chráni pred rakovinou a prospieva aj mozgu

Tipy na prípravu baklažánu
Baklažán možno pripraviť na stovky spôsobov. Výbornou voľbou je napríklad zapekaný v kombinácii s inou zeleninou. Grilovaný, pečený či dusený sa hodí tiež do zeleninových šalátov alebo ako príloha k mäsu. Výborne chutí s rozličnými druhmi syrov dochutený bylinkami.

Baklažán s kozím syrom
Potrebujeme:
baklažány podľa množstva porcií, kokosový olej, morská soľ, čierne korenie, papriky, sušené paradajky, kozí syr, bazalka
Postup:
Najskôr baklažán umyte a nakrájajte na plátky. Posypte ho soľou a nechajte postáť aspoň polhodinu. Týmto spôsobom odstránite mierne horkastú chuť baklažánu. Potom plátky osušte papierovou utierkou a opražte na kokosovom oleji asi 3 minúty z každej strany. Nechajte odkvapkať, prebytočný olej ešte odstráňte papierovými utierkami. Dochuťte korením, poprípade dosoľte.

Následne ugrilujte očistené kúsky papriky, pre väčší gurmánsky zážitok použite zelenú, žltú i červenú. Medzitým nakrájajte sušené paradajky na menšie kúsky. Potom baklažán uložte na tanier, pričom na každý plátok dajte kozí syr, dozdobte grilovanou paprikou, sušenými rajčinami a bazalkou.

-m-