Trápi vás dráždivý kašeľ? Odšťavte si ananás.

Chcete zatočiť s nepríjemným a obmedzujúcim kašľom bez liekov? Vyskúšajte domáci recept z tropického ananásu, ktorý nenájdete v žiadnej lekárni.

Rozkladá hlieny

Bez ohľadu na vekovú skupinu, choroba spojená s kašľom je vždy ukončená neustálou tvorbou hlienov, ktoré narúšajú nielen denný režim, ale hlavne nočný spánok. Ananás obsahuje látky, ktoré urýchľujú rozklad hlienov a napomáhajú taktiež rýchlejšiemu vykašliavaniu a celkovo k ľahšiemu priebehu choroby. Navyše je zdrojom mangánu, vitamínu C, draslíka a horčíka. Najpraktickejšou možnosťou je odšťavenie ananásu alebo priamo kúpa ananásovej šťavy. Jej pravidelné pitie je dokonca odporúčané aj ako účinný doplnok liečby pre alergikov a astmatikov, samozrejme, že neslúži ako náhrada liekov či inhalátora.

Zdroj: pixabay.com

Aj pri bolesti hrdla

Medzi bolesťou hrdla a dráždivým kašľom je len veľmi tenká hranica, pričom zvyčajne práve pálčivá bolesť hrdla je nasledovaná kašľom. Ananásová šťava má ako zdroj vitamínu C tiež protizápalové účinky, ktoré uľavia od bolesti hrdla a vďaka rozkladu hlienov uľahčia pri bolestivom prehĺtaní.

Ananásový liek proti kašľu s medom a zázvorom

  •    1 šálka ananásovej šťavy
  •    1 ČL mletého zázvoru
  •    1 PL medu
  •    ¼ ČL soli
  •    ¼ ČL kajanského korenia

Ananásová šťava s medom

  •    1 šálka ananásovej šťavy
  •    1 a pol ČL medu
  •    štipka soli
  •    štipka čierneho korenia

Všetky ingrediencie zmiešajte a po štvrtinách pite tri až štyrikrát denne.

Ananás aj na trávenie

Často spomínanou látkou, ktorú toto tropické ovocie obsahuje, je enzým bromelaín. Zabezpečuje účinný rozklad zložitých bielkovinových reťazcov na jednoduchšie proteíny, čo zlepšuje a zefektívňuje proces trávenia. Prirodzene možno bromelaín prijímať v strave obohatenej o ananás, ale obľúbenou formou sú aj kapsuly zaradené do kategórie doplnkov stravy a športovej výživy. Priaznivým vplyvom na trávenie a schopnosťou štiepenia bielkovín figuruje v zozname esenciálnych doplnkov pre športovcov s vysokým obsahom proteínov. Prospešné zdravotné účinky má konzumácia ananásu alebo užívanie kapsúl s bromelaínom pre ľudí trpiacich ochorením pankreasu a jeho nedostatočnou funkciou produkovať tráviace enzýmy nevyhnutné pre správnu činnosť čriev a celého tráviaceho traktu.

Zuzana Bánska