Divozel pomôže nielen pri respiračných ochoreniach

Divozel pomôže nielen pri respiračných ochoreniach

Divozel patrí medzi menej známe liečivé rastliny. Avšak to neznamená, že jeho zdravotné benefity nestoja za povšimnutie. Oceníte ho aj počas chladných mesiacov roka, pre ktoré je typický zvýšený výskyt respiračných ochorení.

Divozel rastie vo voľnej prírode, no je možné pestovať ho aj na záhradách. Zbierajú sa kvety a listy, ktoré sa potom sušia. Rastlina je bohatá na viaceré prospešné látky, ako sú napríklad saponíny, triesloviny, hesperidín, horčiny i silice. Táto liečivka má viacero pozitívnych účinkov, medzi ktoré patrí aj pomoc pri respiračných ochoreniach.

Divozel a jeho účinky

Divozel zoženiete v sušenej podobe, z ktorej si pripravíte čaj alebo obklady. Dostupný je aj divozelový olej či tinktúry. Chutný je aj sirup z čerstvých alebo sušených kvetov divozelu. Aké sú benefity tejto liečivej rastliny?

Je pokladom pri nádche, kašli a zápale priedušiek

Rastlina je známa tým, že stimuluje produkciu hlienov a ich vykašliavanie. Odporúča sa aj na použitie pri zápaloch hrdla a suchom kašli, pretože prispieva k vytváraniu ochranného povlaku na slizniciach, a tým pádom potláča dráždenie na kašeľ.

Trápi vás dlhodobý kašeľ alebo máte astmu? Divozel je pre vás tou správnou rastlinou. Siahnite po ňom aj pri nádche, zápale priedušiek a horúčke, pretože stimuluje potenie.

Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti

Klebsiella pneumoniae je jednou z baktérií zodpovedných za zápal pľúc. Podľa jednej zo štúdií má extrakt divozelu antibakteriálnu schopnosť, čiže bojuje proti baktériám, ako je napríklad spomínaná klebsiella, zlatý stafylokok i escherichia coli.  Ďalšie vedecké štúdie naznačujú, že môže byť užitočný aj pri chrípke a herpesových vírusoch.


Zdroj foto: pixabay.com

Pomáha pri bolestiach brucha

Šálka čaju z divozelu pomôže pri tráviacich ťažkostiach, ako je bolesť žalúdka alebo hnačka. Aj to je dôvod, prečo sa ho oplatí mať v domácej lekárničke.

Je pomocníkom pri hojení rán

Máte problém s hnisavými ranami? Využite divozel na hojivé obklady. Rastlina má antiseptické vlastnosti a podporuje hojenie rán. Zároveň pôsobí ako prírodné analgetikum, čiže zmierňuje bolesť. Ak máte k dispozícii olej z divozelu, pripravený z čerstvých kvetov a olivového oleja, pomôže vám pri bolestiach kŕčových žíl, vredoch i opuchoch, vrátane hemoroidov.

Ako pripraviť čaj z divozelu?

Čaj z divozelu si môžete pripraviť zo zmesi sušených listov a kvetov. Čaj má príjemnú sladkú chuť, čiže ho oceníte aj z tohto hľadiska. Na prípravu jednej šálky použite 2 až 3 čajové lyžičky zmesi a nechajte 10 až 10 minút lúhovať.
Poprípade zmes zalejte studenou vodou a nechajte ju prejsť varom. Čaj sa pije po dúškoch 2 až 3 razy denne.

Mirka