Propolis lieči všetky neduhy

Propolis lieči všetky neduhy

Ľudstvo sa opäť vracia späť k prírode a prírodným produktom. Priemyselne vyrobené liečivá sú postupne nahradzované alebo dopĺňané prírodnými liečivými prostriedkami.
Na stoloch v ľudských obydliach nechýba domáci med a v lekárničkách včelí propolis. Propolis disponuje mnohými zaujímavými účinkami, ktoré pomáhajú riešiť rozličné zdravotné neduhy. Mnohí ho právom nazývajú zázrakom, ktorý pochádza zo včelích úľov.
Propolis disponuje mnohými účinkami. Je skvelé antibiotikum, ktoré na rozdiel od bežne dostupných antibiotík neničí priateľské baktérie. Propolis pôsobí ako skvelé antiseptikum, je bojovníkom proti mykózam a vírusovým ochoreniam. Keby sme chceli vymenovať všetky zdravotné neduhy, ktoré dokáže propolis eliminovať, tvorili by nekonečný zoznam.
 
V akých oblastiach možno propolis použiť?
Propolis je vhodný na vonkajšie i vnútorné použitie. V niektorých prípadoch je potrebné oba spôsoby užívania kombinovať, aby boli účinky naozaj výborné. Propolis je prostriedkom, ktorý pomáha pri hojení poranení a popálenín. Možno ho využiť ako prvú pomoc pri drobných rankách. Skvele sa uplatňuje pri liečbe kožných ťažkostí – akné, opary, dermatitída, genitálny herpes a pod. Uľavuje od infekcií močových ciest, žalúdočných vredov a prospieva kĺbom.
Jednotlivé druhy propolisu sa líšia konzistenciou, vôňou i chuťou v závislosti od zdroja. Zloženie je vo väčšine prípadov podobné. Minimálne polovicu tvorí živica, potom je značne zastúpený vosk, esenciálne oleje, peľ a ďalšie látky. Propolis obsahuje cenné vitamíny, flavonoidy, triesloviny a stopové prvky ako vápnik, horčík, mangán, kremík, selén, zinok atď. Aktuálne je propolis najčastejšie dostupný v podobe tinktúry, ktorá obsahuje kvapkadlo. V tuhom skupenstve sa používa najmä na vonkajšie použitie.
 
Užitočné tipy na záver
Do domácej lekárničky si zaobstarajte propolis od skúseného včelára. Pamätajte na to, že najlepšie účinky má čerstvý propolis, hoci pri vhodnom skladovaní vydrží niekoľko rokov.
Pre vybudovanie imunity, ktorá vás ochráni od vírusov, užívajte denne lyžičku medu s niekoľkými kvapkami propolisu. Zmes nechajte dokonale rozpustiť na jazyku. Vyhnete sa tak chrípkovým ochoreniam, stavom únavy a celému radu zdravotných problémov.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Suat Eman