Topinambur: zdroj živín počas zimy

Topinambur: zdroj živín počas zimy

Premýšľate, čím spestriť zimný jedálniček a dopriať telu dôležité živiny? Dávame vám do pozornosti mnohými zabudnutý topinambur.

Topinambur sa nazýva aj jeruzalemským artičokom. Avšak s artičokmi nemá nič spoločné. Vzhľadom pripomína zázvor a čo je dôležité, je nabitý vitamínmi, minerálmi a aj vlákninou. Ako topinambur chutí? Niektorým pripomína gaštany, iným zasa kombináciu artičokov a zemiakov.

Topinambur je nenáročný na pestovanie a vydrží aj slovenské zimy. Nebojte sa vyhrabať hľuzy zo zamrznutej zeme a pripraviť si z nich nejakú maškrtu.

Ak vás zaujíma, aké je jeho nutričné zloženie a zdravotné benefity a tiež to, ako sa dá pripraviť, čítajte ďalej.

Topinambur: čo všetko sa nachádza v jednej šálke?

Jedna šálka predstavuje približne 150 g topinamburu. Toto množstvo obsahuje približne 110 kcal. 26,1 g sacharidov, 2,4 g vlákniny a 3 g bielkovín. Za zmienku rozhodne stojí obsah železa, medi, horčíka, fosforu a draslíka. Z vitamínov je to najmä vitamín C a vitamíny skupiny B.

Čo sa týka sacharidov, ide prevažne o komplexné sacharidy, a teda glykemický index topinamburu je nízky. Opomenúť nemožno obzvlášť prospešný druh vlákniny, ktorou je inulín.

Zo zastúpenia topinamburu vyplývajú aj jeho zdravotné benefity. Ktoré sú to?

Podporuje zdravie čriev

Jedným zo základných predpokladov zdravých čriev a funkčného trávenia je dostatočný prísun vlákniny. To znamená, že denne by sme mali prijať 25 až 30 g vlákniny z rôznych zdrojov. Zvyčajne sa odporúča dopriať si aspoň 30 rastlín týždenne, ktoré zabezpečia rôznorodosť črevnej mikroflóry.

Topinambur obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. V bohatom množstve je zastúpený inulín. Ten pôsobí ako prebiotikum pre prospešné črevné baktérie. To má vplyv na trávenie, imunitu i metabolizmus.

Chráni pred rakovinovými ochoreniami

Topinambur obsahuje 11 druhov seskviterpénových laktónov a flavóny, ktoré majú podľa vedcov schopnosť bojovať proti rakovinovým ochoreniam. Konzumácia topinamburu je v tomto smere naozaj prospešná.

Pomáhajú kontrolovať hladinu krvného cukru

Topinambury majú nízky glykemický index, obsahujú vlákninu a špeciálne už spomínaný inulín. To znamená, že majú schopnosť kontrolovať hladinu krvného cukru, čím predstavujú prevenciu inzulínovej rezistencie a cukrovky.

Sú prospešné pre kosti

V minulosti sa listy topinambura prikladali na zlomeniny a urýchľovali ich hojenie. Okrem toho sú topinambury zdrojom fosforu, ktorý podporuje zdravie kostí. Avšak tam pozitíva hľúz v tomto smere nekončia, pretože inulín podporuje aj vstrebávanie vápnika.

Predstavujú prevenciu anémie

150 g porcia topinamburov doplní do tela až 30 percent odporúčanej dennej dávky železa. To znamená, že konzumácia týchto hľúz je prevenciou anémie z nedostatku železa.

Tipy, ako pripraviť topinambury

  • Topinambury sa môžu jesť surové i varené. Avšak dôležité je ich pred konzumáciou umyť kefkou, aby na šupke nezostali nečistoty.
  • Ak ich budetet jesť čerstvé a chcete, aby boli ľahšie stráviteľné, zbavte ich šupky, nastrúhajte a nakrájajte ich do šalátov.
  • Stáročia sa topinambury pripravovali tak, že sa varili vo vode s citrónovou šťavou, čo uľahčovalo ich trávenie. Skúste to tiež.
  • Nakrájané topinambury dajte do rúry a upečte ich ako zemiaky.
  • Pripravte z nich kašu, ktorú dochutíte cesnakom a muškátovým orieškom.
  • Výborné sú ako čipsy: nakrájajte ich natenko, ochuťte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry.

Mirka