Avokádo: zdroj živín aj počas zimy

Avokádo: zdroj živín aj počas zimy

Radi by ste jedálniček obohatili o zdravú a výživnú potravinu, ktorá výborne zasýti? Dajte si niekoľkokrát do týždňa avokádo. Len tak ho nakrájajte na chlieb, pripravte si guacamole alebo ním nahraďte maslo či olej v pečených dobrotách.

Počas chladných mesiacov roka máme prirodzene chuť na mastnejšie jedlá. To však neznamená, že by sme mali konzumovať nezdravé potraviny. Z tohto dôvodu je avokádo výbornou voľbou na spestrenie jedálnička a dodanie potrebných živín do organizmu.

Čo všetko obsahuje avokádo?

Avokádo je známe najmä ako zdroj prospešných tukov, konkrétne polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín. Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B, vitamíny C, E a K. Opomenúť nemožno vlákninu a z minerálov vápnik a horčík. Samozrejme, avokádo je aj zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Za zmienku stoja napríklad karotenoidy, konkrétne luteín a zeaxantín.

Pozitívne účinky avokáda, o ktorých by ste mali vedieť

Pravidelná konzumácia avokáda sa spája s viacerými výhodami, ktoré sa týkajú telesného aj duševného zdravia. Ak potrebujete motiváciu k tomu, aby ste konzumovali avokádo pravidelne aj počas zimy, čítajte ďalej. S čím všetkým vám pomôže?

Je prospešné pre kardiovaskulárny systém

V avokáde sa nachádza najmä kyselina olejová. Existujú štúdie, ktoré prišli so záverom, že nahradenie iných typov tukov v strave avokádom má priaznivý vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Okrem toho je avokádo zásobárňou fytosterolov. Tie majú takisto schopnosť znižovať hladinu LDL cholesterolu. Srdcu prospieva aj draslík tým, že reguluje krvný tlak.

Koľko avokáda sa dopriať týždenne, aby prospievalo srdcu? Podľa štúdie tí, ktorí jedli dve a viac porcií avokáda týždenne, pričom jedna porcia predstavuje polovicu avokáda, mali až o 16 percent nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
 
Zdroj: freepik.com

Znižuje riziko vzniku cukrovky

Avokádo predstavuje prevenciu vzniku cukrovky a to hneď z viacerých dôvodov. Disponuje nízkym množstvom uhľohydrátov, obsahuje veľa vlákniny a disponuje bohatstvom v podobe mononenasýtených mastných kyselín. S tým, samozrejme, súvisí aj nízky glykemický index.  Podľa vedeckých štúdií nahradenie nasýtených tukov nenasýtenými zlepšuje citlivosť na inzulín a eliminuje riziko vzniku diabetu.

Prospieva zraku

Avokádo obsahuje karotenoidy prospešné pre zdravie očí. Ide o luteín a zeaxantín, ktoré chránia zrak pred škodlivým UV žiarením. Tým pádom konzumácia avokáda predstavuje prevenciu pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou.

Je pokladom pre črevá

Určite ste počuli o tom, že zdravie sa ukrýva v črevách. A takisto o skutočnosti, že je tam ukrytý druhý mozog. Ak chcete mať pevné fyzické a duševné zdravie, jedným z rozhodujúcim faktorov je rovnováha baktérií v čreve.
Ako to dosiahnuť? Pomôcť v tomto smere si môžete aj avokádom, pretože je zdrojom prebiotík. Tie slúžia ako potrava pre probiotiká. Dokonca existujú vedecké štúdie, ktoré potvrdili, že pravidelná konzumácia avokáda zlepšuje rozmanitosť črevnej mikroflóry.

Prospieva duševnému zdraviu

Avokádo obsahuje omega-3 tuky a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité aj pre psychickú rovnováhu. Ak ste v strese, tak si jednoducho dajte avokádo.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com