Šípkový čaj, olej či tinktúra pomôžu aj v zime. Na čo sa dajú použiť?

Šípkový čaj, olej či tinktúra pomôžu aj v zime. Na čo sa dajú použiť?

Zimné obdobie dáva zabrať našej imunite, nálade, pokožke i vlasom. Pomocníkom v tomto smere môžu byť šípky, konkrétne šípkový čaj, šípkový olej a tinktúra. S čím všetkým vám pomôžu?

Šípkový čaj podporí imunitu i pocity relaxácie

Šípky ako bohatý zdroj vitamínu C predstavovať netreba. Avšak okrem tohto dôležitého antioxidantu sa v nich nachádzajú aj polyfenoly, karotenoidy, esenciálne mastné kyseliny a lykopén. Šálka čaju zo šípok poteší aj chuťové poháriky, pretože má príjemnú chuť. Pripomína kvety a má mierne kyslý podtón.

Šípkový čaj je výborným pomocníkom pri posilňovaní imunitného systému a to najmä vďaka obsahu vitamínu C. Uprieť mu nemožno ani ďalšie antioxidanty a flavonoidy, ktoré majú priaznivý vplyv na obranyschopnosť. Z vitamínov je ešte zastúpený vitamín E, známy aj ako vitamín mladosti.
 
Zdroj foto: freepik.com

Šípkový čaj je na nezaplatenie aj pri tráviacich problémoch, ako napríklad kŕče v žalúdku, pálenie záhy či nadúvanie. Triterpénové kyseliny sú bojovníkmi proti patogénnym látkam, a teda pomôže aj pri zvracaní či hnačke.

Existujú aj vedecké štúdie, ktoré naznačujú, že šípkový čaj môže pomôcť aj pri chudnutí, konkrétne pri zbavovaní sa tuku v oblasti brucha. Okrem toho pomáha šípkový čaj s posilňovaním zdravia srdca a znižuje hladinu cholesterolu. Spája sa aj s prevenciou reumatoidnej artritídy.

Šípková tinktúra

Ak nemáte k dispozícii sušené šípky na prípravu čaju, pokojne siahnite po tinktúre. V jeseni si ju môžete pripraviť doma macerovaním šípok v alkohole. Samozrejme, zoženiete ju v obchodoch so zdravou výživou a prírodnými produktami. Šípková tinktúra účinkuje podobne ako čaj. To znamená, že posilňuje imunitu a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Je vhodná na posilnenie zdravia srdca, močového mechúra i obličiek.

Tinktúry sa zvyčajne užívajú v trvaní 30 dní a potom nasleduje 20-dňová prestávka. V prípade potreby sa dá kúra zopakovať.

Šípkový olej

Počas zimy by sme na ošetrenie pleti mali používať mastnejšie krémy, alebo do toho bežne používaného pridať niekoľko kvapiek oleja. Výbornou voľbou je šípkový olej, ktorý sa odporúča používať dvakrát denne, ideálne ráno a večer v rámci každodennej rutiny starostlivosti o pokožku.

Šípkový olej dodá pokožke prospešné živiny, ako napríklad mastné kyseliny, vitamíny C a E či betakarotén. Betakarotén má schopnosť vyhladiť jemné vrásky. Vitamín E a antokyány zmierňujú zápaly. Odborníci odporúčajú tento olej používať aj pri aknóznej pokožke, pretože zmierňuje zápaly a neupcháva póry. Samozrejme, má výborné hydratačné vlastnosti, čo je počas zimných mesiacov na nezaplatenie.

Pri výbere šípkového oleja venujte pozornosť jeho kvalite. Preferujte za studena lisované oleje, ktoré obsahujú najviac prospešných látok.

Mirka