10 pomocníkov, ktorí pomôžu pri tráviacich problémoch po vianočnom hodovaní

10 pomocníkov, ktorí pomôžu pri tráviacich problémoch po vianočnom hodovaní

Vianočné sviatky sú neodmysliteľne späté aj s dobrým jedlom. Avšak hodovanie sa mnohým z nás často vymkne spod kontroly, dôsledkom čoho sú tráviace problémy. Prinášame vám zopár tipov, ako si pomôcť pri bolesti žalúdka, nadúvaní, plynatosti či zápche.

Stáva sa vám, že sa počas Vianoc prejete a potom vás trápia žalúdočné a črevné ťažkosti? V tom prípade si môžete pomôcť niektorým z nižšie uvedených tipov. Čo pomáha?

  • Fenikel

Jednou z liečivých rastlín, ktorú sa oplatí mať v domácej lekárničke aj počas Vianoc, je fenikel. Disponuje pestrou paletou benefitov, pričom užitočný je najmä pre tráviaci trakt. Šálka feniklového čaju pomôže pri nadúvaní, pálení záhy a plynatosti. Plusom sú aj antibakteriálne vlastnosti feniklu. Skvelé je, že táto bylinka je vhodná pre deti i dospelých.

  • Harmanček

Ďalšou rastlinou na nezaplatenie pri tráviacich problémoch, ale aj psychickom vyčerpaní, je harmanček. Oceníte jeho antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Pomôže pri nadúvaní, plynatosti i kŕčoch v bruchu.

  • Zázvor

Prejedli ste sa a ostalo vám ťažko od žalúdka? Doprajte si šálku čaju zo zázvora. Ak máte problémy s trávením ťažších jedál, dajte si ho preventívne pred jedlom, alebo spolu s jedlom, pretože stimuluje produkciu žalúdočných štiav i tvorbu žlče, čo zlepšuje trávenie.
 
Zdroj foto: freepik.com

  • Šťava z citrusov

Ak ste to prehnali s množstvom jedla, alebo skonzumovali ťažšie stráviteľné pokrmy, žalúdku prinesie úľavu šťava z citróna, pomaranča alebo grepu.

  • Sušené slivky

Tradičné vianočné jedlá sú energeticky bohaté, no väčšinou im chýba napríklad vláknina. Deficit vlákniny v kombinácii s nedostatkom pohybu môže spôsobiť zápchu či sťažené vyprázdňovanie. Pomôcť si môžete sušenými slivkami namočenými vo vode, ktoré zmixujete a vypijete večer pred spaním.
 
Zdroj: freepik.com

  • Škorica

Škorica disponuje protizápalovými vlastnosťami, má stimulačné účinky na trávenie, podporuje vylučovanie žlče a upokojuje výstelku žalúdka. To znamená, že je výborným prostriedkom na upokojenie tráviaceho traktu.

  • Šťava z aloe vera

Ak vás často trápi reflux, šťava z rastliny aloe vera, ktorú zoženiete v každej dobrej lekárni, vám prinesie vytúženú úľavu.

  • Bazalka

Bazalka sa využíva najmä ako korenina, ale dá sa z nej pripraviť aj čaj. Ten vám pomôže pri bolestiach žalúdka a zároveň zníži nepríjemnú plynatosť.

  • Mäta pieporná

Mäta je jednou z najznámejších liečivých rastlín. Disponuje množstvom pozitívnych účinkov na zdravie, vrátane podpory trávenia. Má schopnosť nakopnúť trávenie a uvoľniť steny žalúdka.

  • Jablčný ocot

Jablčný ocot poskytne žalúdku väčšie množstvo kyselín, čo uľahčí trávenie. Ak vám je ťažko, dajte jednu až dve čajové lyžičky do šálky s vodou a pomaly vypite. S konzumáciou jablčného octu to však nepreháňajte, pretože dráždi sliznice a neprospieva ani zubnej sklovine.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com