Talianska paradajková polievka

Talianska paradajková polievka

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých paradajok

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL sušeného oregana

  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1 ČL trstinového cukru (voliteľné)

  • 500 ml zeleninového vývaru​

Postup:

  1. Paradajky narežeme na spodnej strane do kríža, vložíme na 1 minútu do vriacej vody, potom schladíme v studenej vode a ošúpeme. Nakrájame na menšie kúsky.

  2. V hrnci na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak a krátko orestujeme.

  3. Pridáme nakrájané paradajky, sušené oregano, lístky čerstvej bazalky, soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Premiešame a dusíme približne 10 minút.

  4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme ďalších 15 minút.

  5. Polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

  6. Podávame ozdobenú čerstvou bazalkou a podávame s chrumkavým pečivom.

Zdroj foto: freepik