
Talianska paradajková polievka
Ingrediencie:
-
1 kg čerstvých paradajok
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
2 PL olivového oleja
-
1 ČL sušeného oregana
-
niekoľko lístkov čerstvej bazalky
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1 ČL trstinového cukru (voliteľné)
-
500 ml zeleninového vývaru
Postup:
-
Paradajky narežeme na spodnej strane do kríža, vložíme na 1 minútu do vriacej vody, potom schladíme v studenej vode a ošúpeme. Nakrájame na menšie kúsky.
-
V hrnci na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak a krátko orestujeme.
-
Pridáme nakrájané paradajky, sušené oregano, lístky čerstvej bazalky, soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Premiešame a dusíme približne 10 minút.
-
Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme ďalších 15 minút.
-
Polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
-
Podávame ozdobenú čerstvou bazalkou a podávame s chrumkavým pečivom.
Zdroj foto: freepik