Slováci radi konzumujú citrusové ovocie v zime. Je to zdravé?

Slováci radi konzumujú citrusové ovocie v zime. Je to zdravé?

Počas zimných mesiacov sú pulty v supermarketoch plné citrusových plodov a tým pádom nechýbajú ani v jedálničku mnohých Slovákov. Patrí citrusové ovocie do zdravého jedálnička, alebo nie?

Citrusové ovocie si väčšina z nás spája s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je v zime dôležitý najmä v súvislosti s posilňovaním imunity. Lákavá je, samozrejme, aj jeho chuť. To je síce pravda, avšak citrusové ovocie k nám putuje z veľkých diaľok, zbiera sa nezrelé a navyše má na organizmus ochladzujúce účinky.

Poďme však poporiadku a pozrime sa spoločne na citrusové ovocie z viacerých uhlov pohľadu.

Zdroj: freepik.com

Zloženie citrusového ovocia

Do kategórie citrusových plodov sa zaraďujú pomaranče, mandarínky, grepy, citróny, limetky či pomelo. Nutričné zloženie citrusových plodov sa líši v závislosti od konkrétneho druhu. Avšak vo všeobecnosti obsahuje veľa vitamínu C, karotenoidov, kyseliny listovej, flavonoidov a vlákniny.

Napríklad jeden menší pomaranč obsahuje 45 kcal, 2,9 g vlákniny, 57 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 1 % ODD železa, 3 % ODD vápnika, 4 % ODD draslíka a 1 % ODD fosforu. Opomenúť nemožno antioxidanty a vlákninu.

Zdravotné benefity citrusového ovocia

Citrusové ovocie je bohaté na vlákninu, ktorá zasýti a podporuje zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje aj špecifický druh vlákniny, teda pektín. Ide o prebiotickú vlákninu slúžiacu ako potrava pre probiotiká, čiže prospešné črevné baktérie.

Citrusové ovocie má tiež potenciál zabrániť vzniku obličkových kameňov. Zastúpené antioxidanty sú bojovníkmi proti poškodeniu buniek oxidačným stresom. Predstavujú prevenciu pred vznikom civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Polyfenoly, skupina antioxidantov zastúpená v citrusoch, prospievajú zdraviu mozgu. Sú prevenciou vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a tiež roztrúsenej sklerózy. Niektoré z nich, ako napríklad grep, dokáže znížiť hladinu vysokého krvného tlaku.

Zdroj: freepik.com

Je citrusové ovocie zdravé?

Citrusové ovocie je nabité výživnými látkami, pokiaľ sa zbiera zrelé a konzumuje sa čo najskôr po odtrhnutí. Ovocie na našich pultoch putuje do našich končín dlhé obdobie a zbiera sa nezrelé. Čo sa týka nutričného profilu, aj v takomto ovocí sa nachádzajú výživné látky, avšak vzhľadom na jeho pôvod a spôsob prepravy, je lepšie v jedálničku preferovať lokálne a sezónne potraviny, napríklad slovenské jablká či hrušky. Do úvahy treba vziať aj to, že citrusové ovocie organizmus ochladzuje a počas zimy je lepšie konzumovať potraviny, ktoré zvnútra zahrejú.

Samozrejme, keď si z času na čas doprajete citrusové ovocie, je to v poriadku. Avšak konzumovať ho dennodenne v dlhom časovom horizonte nemusí byť najlepší nápad. Na čo si však treba dať rozhodne pozor, sú pomarančové džúsy. Predstavujú koncentrovaný zdroj fruktózy a chýba v nej vláknina. Ak si chcete dopriať pomarančový džús, tak voľte kvalitnú šťavu a zrieďte ju s čistou vodou v pomere 1:2.

Mirka