Slováci nemajú ani potuchy a myslia si, že je to v poriadku: Túto chybu zrejme robíte aj vy!

Slováci nemajú ani potuchy a myslia si, že je to v poriadku: Túto chybu zrejme robíte aj vy!

Napriek tomu, že mnohí Slováci si už osvojili zdravé stravovacie návyky, drvivá väčšina ľudí svojmu jedlu stále ešte až taký význam neprikladá. Zbytočne sa tak nechávajú umárať únavou, na vine je pritom obyčajný nedostatok vedomostí. Príčinou únavy je totiž často nedostatok jednej dôležitej zložky v potrave. Vynechávate ju aj vy?

Podľa zistení prieskumnej agentúry Actly, až polovica opýtaných Slovákov pociťuje únavu, no väčšina z nich tieto nepríjemné pocity prisudzuje počasiu či ročnému obdobiu. Iba málokto sa však zamyslí nad svojou stravou. Zatiaľ čo sa mnohí z nás boja tukov a cukrov, nad nenahraditeľnými bielkovinami sa nezamýšľame takmer vôbec. „Iba pätina pracujúcich Slovákov vo veku do 45 rokov si o sebe myslí, že sa stravuje zdravo a vyvážene,“ vyplýva z prieskumu agentúry. Pritom iba strava bohatá na proteíny nám dokáže dodať dostatok energie a stavebného materiálu na tvorbu svalovej hmoty. Problémom ale zostáva, že väčšina ľudí na otázku, aké množstvo bielkovín by mali za deň prijať, nevie správne odpovedať, čo potvrdil aj prieskum.

Bielkoviny sú základnými stavebnými kameňmi organizmu, telo ich potrebuje pri stavbe svalov, šliach, dýchacích ciest a pokožky. Nevyhnutné sú aj pri tvorbe enzýmov, hormónov i neurotrasmiterov. Bez nich by život ako ho poznáme, nebol možný.

Proteíny sú teda nesmierne dôležité. Ak ich vo svojej strave nemáme dostatok, naše zdravie a výzor trpia. Koľko proteínov teda v skutočnosti ľudské telo potrebuje?

„Podľa súčasných nutričných odporúčaní by proteíny nemali pokryť menej než 10 %, ani nie viac než 35 % z celodenného energetického príjmu. Odporúčaná denná dávka je 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Pre priemerného dospelého muža so sedavým zamestnaním to je medzi 60–70 g denne a pre priemernú ženu so sedavým zamestnaním niečo medzi 50–55 g,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Peter Minárik a dopĺňa: „Mliečne výrobky obohatené o proteíny sú dobrým spôsobom, ako si doplniť správne množstvo proteínov“.


Potraviny bohaté na proteíny:
Jogurt – 23 g na 220 g produktu
Cottage Cheese – 28 g na 240 g produktu
Vajíčka – 6 g na 1 veľké vajce
Steak – 23 g na 85 g produktu
Kuracie prsia – 24 g na 85 g produktu