
Sladká kukurica – letná pochúťka, ktorá zvýši množstvo vlákniny v strave
Sladká kukurica je nielen chutnou súčasťou letnej kuchyne, ale aj výživnou potravinou plnou dôležitých živín. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu a vitalite organizmu. Výhodou kukurice je aj ľahká dostupnosť počas celého leta.
Kukurica a jej nutričné hodnoty
Na 100 gramov kukurice pripadá približne 85 kalórií, pričom obsahuje asi 9,2 g vlákniny, 9 g bielkovín a 72 g sacharidov s nízkym obsahom cukrov (okolo 1,7 g). Tuky sú zastúpené v množstve približne 3,8 g.
Kukurica je bohatá na vitamíny skupiny B, najmä tiamín (B1), niacín (B3), pyridoxín (B6) a kyselinu listovú (B9), ďalej obsahuje vitamíny A a C. Z minerálov sú zastúpené hlavne draslík, horčík, železo a zinok.
Vláknina v strave
Vysoký obsah vlákniny v kukurici je jedným z dôvodov, prečo by sme si túto pochúťku mali dopriať čo najčastejšie. Vláknina v našej strave pomáha znižovať hladinu “zlého” cholesterolu (LDL) a reguluje uvoľňovanie inzulínu, čím prispieva k prevencii cukrovky.
Zdroj foto: freepik.com
Ďalšie zdravotné benefity
Okrem vlákniny a jej účinkov na zdravie môže pravidelná konzumácia kukurice prispieť k zdraviu aj v ďalších ohľadoch.
Vysoký obsah tiamínu je prospešný pre nervový systém a mozgovú činnosť.
Polynenasýtené mastné kyseliny v kukurici zasa podporujú libido a potenciu. Kukurica je navyše prirodzene bezlepková, čo ju robí vhodnou aj pre ľudí s celiakiou.
Bohatý obsah antioxidantov v kukurici pomáha chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho, kukurica obsahuje aj známe a silné antioxidanty - luteín a zeaxantín -, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.
Recepty s kukuricou
Kukurica je obľúbenou súčasťou našej kuchyne a dokáže spestriť aj každé letné grilovanie. Ak potrebujete trochu inšpirácie, ponúkame vám zopár tipov na recepty s kukuricou.
Grilovaná kukurica s bylinkovým maslom
Grilovaná kukurica je klasikou, ktorá neodmysliteľne patrí k letným grilovačkám.Príprava je jednoduchá a rýchla: varenú alebo predvarenú kukuricu potrieme zmäknutým maslom zmiešaným s nasekanými čerstvými bylinkami, ako sú petržlen a pažítka. Potom ju grilujeme dozlatista, kým nebude mať chrumkavú kôrku a výraznú chuť. Grilovaná kukurica je výborným doplnkom k mäsu alebo samostatnou zdravou pochúťkou.
Zdroj foto: freepik.com
Zeleninový šalát s grilovanou kukuricou
Grilovanú kukuricu môžeme pridávať aj do zeleninových šalátov. Tu je jeden tip na takýto šalát. Kukuricu po grilovaní necháme mierne vychladnúť a následne zrniečka ostrým nožom vylúpeme priamo do šalátovej misy. Pridáme rozdrobený balkánsky syr, nasekanú petržlenovú vňať a podľa chuti nakrájanú štipľavú papričku. Pokvapkáme limetkovou šťavou a olivovým olejom, dochutíme soľou a čiernym korením. Tento šalát je výborná a ľahká pochúťka, ktorá spestrí letné grilovanie.
Kukurica je teda nielen chutná, ale aj výživná voľba, ktorá obohatí jedálniček o dôležité živiny a podporí zdravie v mnohých ohľadoch. Preto si ju doprajte čo najčastejšie, obzvlášť v lete, kedy je jej dostupnosť najlepšia.
Zdroj foto: freepik.com