
Rajčiny a zdravie: Aké sú ich benefity?
Rajčiny sú v našich záhradách jedným z najbežnejších druhov zeleniny. Či už ich konzumujeme surové, pečené, sušené alebo ako súčasť omáčok či polievok, ich chuť a výživové hodnoty sú neoceniteľné. Recepty z rajčín sú u nás veľmi obľúbené a letná kuchyňa sa bez paradajok nezaobíde.
Málokto si však uvedomuje, že rajčiny sú nielen chutná zelenina, ale aj skutočný poklad pre naše zdravie.
Rajčiny pre zdravie
Rajčiny vynikajú obsahom vitamínu C, ktorý sa v najväčšej miere nachádza práve v čerstvých plodoch. Varením a inou tepelnou úpravou sa množstvo vitamínu C znižuje. Okrem C-čka rajčiny obsahujú vitamín A, K, E, D a vitamíny skupiny B. Sú v nich zastúpené aj vysoké množstvá minerálov ako vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén.
Cennou zložkou rajčín sú aj antioxidanty, napríklad zeaxantín a luteín. Tie pomáhajú chrániť oči pred poškodením a môžu znižovať riziko ochorení zraku ako sivý zákal a makulárna degenerácia.
Zdroj foto: freepik.com
Vzácny lykopén v rajčinách
Ďalším antioxidantom, ktorý sa v rajčinách nachádza, je lykopén. Ide o silný antioxidant, ktorý dáva rajčinám ich typickú červenú farbu.
Lykopén v rajčinách pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím znižuje riziko vzniku chronických ochorení, napríklad srdcovo-cievnych ochorení a niektorých typov rakoviny (najmä prostaty).
Zdravotné výhody rajčín sa ešte zvyšujú pri ich tepelnej úprave, ktorá výrazne zvyšuje dostupnosť lykopénu po dlhšom varení či pečení.
Preto sú varené paradajky, omáčky alebo pretlaky často výživnejšie než surové plody, hoci vitamín C sa pri varení čiastočne stráca. Najlepšie je preto kombinovať konzumáciu čerstvých aj tepelne upravených rajčín.
Recepty z rajčín
Receptov z rajčín je naozaj veľmi veľa. Letná kuchyňa sa bez chutných paradajok iste nezaobíde a pravidelne sa objavujú v rôznych zeleninových šalátoch či ako príloha k hlavným jedlám.
Jednoduchá a chutná paradajková omáčka na cestoviny z čerstvých rajčín
Na olivovom oleji orestujte cesnak, pridajte nakrájané rajčiny, bazalku, soľ a korenie. Varte, kým omáčka nezhustne. Zmiešajte s uvarenými cestovinami podľa vášho výberu a na záver môžete ešte posypať strúhaným syrom. Táto domáca omáčka je skvelým spôsobom, ako využiť rajčiny v kuchyni a zároveň si dopriať ich zdravotné benefity.
Zdroj foto: freepik.com
Rajčinové smoothie
Letná kuchyňa je aj o dostatočnej hydratácii. Preto sú osviežujúce smoothie vhodnou súčasťou letného jedálnička. Pripraviť si ho môžete aj z rajčín.
Vyskúšajte napríklad osviežujúce rajčinovo-jablkové smoothie s mrkvou. Stačí spolu zmixovať všetky tri zložky, doplniť vodou a podľa potreby dochutiť medom alebo iným sladidlom. Na ozdobu pridáme čerstvé lístky bazalky.
Smoothie môže mať rôzne podoby, nebojte sa skúšať a experimentovať s rozličnými kombináciami.
Pozor na alergiu
Aj keď sú rajčiny zdravé, u niektorých ľudí sa vyvinie alergia na túto zeleninu. V tom prípade je, samozrejme, potrebné sa konzumácii rajčín vyhýbať, a to nielen čerstvým plodom ale aj tepelne upraveným jedlám či rôznym potravinám, ktoré rajčiny obsahujú (kečupy, omáčky a podobne).
Zdroj foto: freepik.com