Prospieva káva vášmu zdraviu alebo je to presne opačne?

Prospieva káva vášmu zdraviu alebo je to presne opačne?

 

Patríte k tým, ktorí si nevedia bez šálky kávy predstaviť svoj život? Jednoducho, začínate ňou deň, nechýba na vašom pracovnom stole v kancelárii a doprajete si ju aj po príchode domov z práce. Je pitie kávy prospešné alebo naopak škodí?
 
Odborníci z Harvard School of Public Health uskutočnili prieskum, ktorý v konečnom dôsledku prináša pre konzumentov kávy pozitívny výsledok. Čo presne odborníci zistili?
 
Je pitie kávy nezdravé?
Odborníci počas prieskumu sledovali 130 000 ľudí. Zamerali sa nielen na pitie kávy, ale aj celkový životný štýl (stravu, pohyb). Výsledky priniesli potešujúce správy pre tých, ktorí kávu milujú a nevedia si bez nej predstaviť deň. Podľa vedcov nebola preukázaná spojitosť medzi pitím kávy a zvýšeným úmrtím na rakovinu, kardiovaskulárne ochorenia ani ďalšie choroby. Toto zistenie sa vzťahuje aj na tých, ktorí pijú 6 šálok denne. Vedci upozorňujú, že jedna šálka kávy obsahovala v priemere 100 mg kofeínu (teda nešlo o „silné“ kávy s vysokými dávkami kofeínu).
 
Fajčenie, alkohol a pitie kávy...
Mnohí z nás zaraďujú pitie kávy medzi nezdravé zlozvyky, podobne ako pitie alkoholu alebo fajčenie. Predsavzatie - prestať s pitím kávy – zaznieva z našich úst pomerne často. Čo si o tom myslia harvardskí vedci? Odborníci z tohto prieskumu vyvodzujú, že pre zlepšenie zdravia je vhodné skôr zlepšiť jedálny lístok, viac sa hýbať, prestať fajčiť ako skončiť so samotným pitím kávy. Zároveň však upozorňujú, že pokiaľ máte napríklad problémy so spánkom, zrejme to s pitím kávy preháňate a urobíte dobre, keď dávky znížite.
 
Káva neobsahuje len kofeín, a preto môže byť prínosná
Jedna časť odborníkov pitie kávy neodporúča, druhá ho považuje za prospešné, ďalšia vyjadruje skôr neutrálne stanovisko. Na základe tejto štúdie vedci zdôrazňujú, že káva obsahuje celý rad látok (nielen kofeín), teda môže mať aj pozitívne účinky na organizmus. Výskumy uskutočnené za posledné roky naznačujú, že pitie kávy môže chrániť pred rakovinou pečene, Parkinsonovou chorobou alebo cukrovkou II. typu. Na druhej strane, aby sa tieto výsledky potvrdili, je potrebné urobiť ešte rad ďalších pokusov.
 
Káva a tehotenstvo
Veľmi často zaznieva z úst tehotných žien otázka, či môžu piť kávu. Harvardskí vedci odporúčajú príjem kávy znížiť na jednu šálku denne, pretože plod je na kofeín citlivý.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, ping phuket