Harmančekový čaj – klasika, ktorá dodá energiu i uľahčí spánok

Harmančekový čaj – klasika, ktorá dodá energiu i uľahčí spánok

Trápi vás nespavosť? Ste unavení, alebo pociťujete úzkosť? Možno aj vy permanentne hľadáte preparáty, ktoré vám s vašimi problémami pomôžu. Niekedy môžu byť prvou pomocou úplne obyčajné bylinky. Čo poviete na šálku voňavého harmančekového čaju s medom a citrónom, ktorý upokojuje i povzbudzuje?

Príroda nám dala liek takmer na všetky zdravotné neduhy
Mnohé bylinky sú síce veľmi účinné, ale čo sa týka lahodnej chuti a prírodnej arómy, je to o trochu horšie. Kamilky, našťastie, patria do kategórie účinných a chutných liečivých bylín. Šálka čaju pozitívne vplýva na nervový systém, povzbudí, a dokonca poteší čuchové i chuťové bunky.

Pomocník pri nespavosti i dlhodobej únave
Riešenie nespavosti farmaceutikami by malo byť až poslednou možnosťou. Príjemný pocit uvoľnenia a upokojenia pred spánkom navodí šálka harmančekového čaju. Tým pádom sa zaspáva ľahšie a celkový spánok je kvalitnejší. Harmančekový čaj je vhodný aj pre deti, ktoré majú problém so zaspávaním.

Pretrvávajúca únava môže byť dôsledkom nedostatku niektorých živín, ktoré treba organizmu, rozhodne, v čo najkratšom čase doplniť. Okrem nich môže byť pomocníkom pre získanie energie aj kamilkový čaj, ktorý si doprajte v dopoludňajších hodinách (s pokojom ho dochuťte domácim medom a šťavou z citróna). Pochutnávajte si na ňom aspoň dva týždne.

Stresujete sa a pociťujete úzkosť? Látky, ktoré sú v harmančeku obsiahnuté, môžu byť nápomocné aj v týchto prípadoch.

Tráviace problémy i prechladnutie
Pozitívne pôsobenie harmančeka pri problémoch s nespavosťou, úzkosťou a únavou nekončí. Pokiaľ máte ťažkosti s nadúvaním, harmanček by vo vašom pitnom režime chýbať nemal.
Protizápalové účinky sa osvedčili aj pri žalúdočných vredoch, menštruácii a prechladnutí. Využíva sa aj na vonkajšie použitie pri kožných problémoch (vyrážky, rany, popáleniny), pretože bojuje proti zápalom, dezinfikuje a hojí.
Dáte si dnes šálku harmančekového čaju pred spánkom?

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Stuart Miles