Potraviny, ktoré riedia krv a zabraňujú vzniku krvných zrazenín

Ak je zrážanlivosť krvi zvýšená, potom hrozí väčšie riziko vzniku krvných zrazenín, dôsledkom čoho je, napríklad infarkt alebo mŕtvica.

Problémom je aj nedostatočná zrážanlivosť krvi spôsobujúca nadmerné krvácanie alebo anémiu. V prípade, že ľudské telo funguje tak, ako má, dokáže si regulovať zrážanlivosť krvi primeraným spôsobom.

Aktuálne si posvietime na potraviny, ktoré dokážu prirodzene riediť krv, a teda sú prevenciou vzniku krvných zrazenín. Zvýšené riziko ich tvorby hrozí pri niektorých diagnózach, ako napríklad ateroskleróza, zápal krvných ciev, cukrovka, nadváha, obezita i metabolický syndróm.

Problémom v tomto smere môže byť aj fajčenie, tehotenstvo, neprimerane dlhý spánok, užívanie antikoncepcie či dehydratácia.

Lieky na riedenie krvi

Lieky na riedenie krvi predpisujú lekári v prípade veľkého rizika vzniku krvných zrazenín. Ide, napríklad o niektoré kardiovaskulárne choroby, hlbokú žilovú trombózu a podobne. Medzi antikoagulanciá patria warfarín či heparín. Avšak aj aspirín má schopnosť eliminovať vznik krvných zrazenín.

Ak vám lekár nasadil lieky na riedenie krvi, v žiadnom prípade ich svojvoľne neprestávajte užívať.

Potraviny, ktoré prirodzene riedia krv

V niektorých prípadoch možno vzniku krvných zrazenín predchádzať aj konzumáciou vhodných potravín. Vybrali sme pre vás také, ktoré pôsobia nielen ako prírodný antikoagulant, ale majú aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov. Ktoré sú to?

  • Kurkuma

Ak radi používate kurkumu alebo karí korenie, predchádzate tým aj vzniku krvných zrazenín. Podľa vedcov denné používanie karí korenia toto riziko znižuje. Súčasťou karí korenia je nielen kurkuma, ale aj čierne korenie, čili, kardamóm, zázvor, rasca, škorica a ďalšie.

Kurkuma obsahuje kurkumín. Práve ten sa dáva do súvislosti s inhibovaním trombínu, ktorý hrá úlohu v zrážanlivosti krvi. Tento cenný polyfenol má aj ďalšie pozitívne účinky.


Zdroj foto: pixabay.com

  • Potraviny s vysokým obsahom vitamínu D

Vitamín D získavame od jari do jesene zo slnečných lúčov za predpokladu, že sa dostatočne dlho zdržiavame na slnku bez opaľovacieho krému. D vitamín má antikoagulačný účinok a, naopak, jeho nedostatok môže viesť k hlbokej žilovej trombóze.

Nachádza sa, napríklad v oleji z tresčej pečene, tučných rybách, vajíčkach od sliepok z voľného chovu alebo fortifikovaných potravinách.

Kajenské korenie

Kajenské korenie je vlastne stredne pálivé korenie z čili papričiek. Táto pochúťka obsahuje salicylát s antitrombóznymi vlastnosťami. Opomenúť nemôžeme kapsaicín s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie.

Extra tip: Salicylát obsahujú aj ďalšie potraviny, ako napríklad brokolica, karfiol, uhorky, jablko, hrozno, grep, avokádo, čerešne, tymián či rozmarín.

  • Zázvor

Aj zázvor je zdrojom salicytátu, čo ho takisto predurčuje k tomu, aby bol prevenciou trombózy. Podľa štúdií disponuje miernymi antikoagulačnými vlastnosťami. Avšak pozor! Odborníci varujú, že sa neodporúča kombinovať užívanie warfarínu s doplnkami výživy so zázvorom.


Zdroj foto: pixabay.com

  • Cesnak

Nedáte dopustiť na hrianky potreté strúčikom cesnaku? Radi pridávate cesnak do jedál? V tom prípade robíte veľa pre svoje zdravie aj z hľadiska prevencie trombózy, pretože cesnak je prírodný antikoagulant.

  • Potraviny s obsahom vitamínu E

Existuje mnoho štúdií, ktoré potvrdzujú, že vitamín E je bojovníkom proti zvýšenej zrážanlivosti krvi, resp. podieľa sa na jej riedení. Ak chcete predchádzať ochoreniam srdca a ciev, konzumujte v rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička aj zdroje vitamínu E. V ktorých potravinách sa nachádza?

Éčko je bohato zastúpené v pšeničných klíčkoch, slnečnicovom oleji a semienkach, mandliach, arašidoch, kapuste, špenáte, tekvici, červenej paprike, špargli a tak ďalej.

Mirka