Ľanové semienka ako súčasť jedálnička. Čo by ste o nich mali vedieť?

Na trhu sú dlho, no napriek tomu mnohí neobjavili ich úžasný potenciál ovplyvniť ľudské zdravie.

Ľanové semienka sú pre nadšencov zdravého životného štýlu bežnou súčasťou jedálneho lístka. Avšak mnohokrát ich zdravotné výhody i jedinečnú chuť zatieňujú iné druhy semien. Faktom je, že nutričný profil semien ľanu a aj ich zdravotné benefity sú minimálne zaujímavé.

Dôvody, prečo sa oplatí zaradiť ľanové semiačka do jedálnička

Jedným z hlavných benefitov ľanových semiačok je vysoký obsah vlákniny. Vláknina je pokladom pre tráviaci trakt a podieľa sa aj na znížení cholesterolu v krvi. Za zmienku stojí aj to, že výborne zasýti a podieľa sa na stabilizácii hladiny krvného cukru.

Ďalším dôvodom, prečo zaradiť ľanové semiačka do jedálneho lístka, je vysoký obsah omega-3 tukov. Tie nie sú v slovenských jedálničkoch dostatočne zastúpené. Práve naopak, v našej strave výrazne dominujú omega-6 tuky, pričom tento nepomer má prozápalové vlastnosti. Z tohto dôvodu je dôležité zamerať sa zvýšenie príjmu omega-3 tukov buď v podobe ľanových semiačok, alebo ľanového oleja, rybieho oleja či tučných rýb.

Zdravé tuky v kombinácii s B vitamínmi tiež prospievajú zdraviu a kráse pleti. Sú významným zdrojom lignanov, čo sú antioxidanty chrániace bunky pred oxidačným stresom. Zdá sa, že konzumácia ľanových semienok môže chrániť aj pred vznikom rakoviny prsníka.



Zdroj: pixabay.com

Celé, alebo mleté?

Ľanové semienka zoženiete celé alebo mleté, a preto veľa ľudí rieši, v akej podobe si ich dopriať, aby boli pre zdravie maximálne prínosné. Ideálnym riešením je kúpiť si celé semienka a doma pred použitím ich vždy čerstvo pomlieť.

Pomleté sú oveľa ľahšie stráviteľné. Ak si do pokrmu dáte celé, je pravdepodobné, že značná časť semien prejde tráviacim traktom nestrávená. Keďže hlavným benefitom semien ľanu je obsah vlákniny a prospešných zdravých tukov, oplatí sa zaradiť ich do jedálnička a pred konzumáciou pomlieť v mlynčeku na kávu alebo špeciálnom mlynčeku na orechy a semená alebo rozdrviť v mažiari.



Zdroj: pixabay.com

Tipy, ako konzumovať ľanové semiačka

Ak si ráno doprajete teplú obilninovú kašu alebo cereálie, so zaradením ľanových semienok nemusíte príliš špekulovať. Jednoducho do raňajok pridajte polievkovú lyžicu. Hodia sa aj do doma pripravených dipov či zálievok. Nebojte sa skombinovať ich s olivovým olejom či bielym jogurtom.

Milujete slané a sladké zdravé dobroty? Ľanové semiačko je vhodné aj do rozličných koláčikov, muffinov či pečiva. Avšak treba si uvedomiť, že vplyvom tepla dochádza k strate živín, a preto je ideálnou voľbou konzumovať ľanové semiačka čerstvé.

Aká je odporučená denná dávka?

Chystáte sa zaradiť ľanové semiačka do jedálnička? V tom prípade začnite s menším množstvom, napríklad čajovou lyžičkou denne. Neskôr sa môžete dostať až na množstvo 1 až 3 polievkové lyžice.

Ak chcete zo semienok čerpať maximum benefitov, konzumujte ich denne, poprípade ich zmiešajte s inými druhmi semien a orechov. Zabezpečíte si tak prísun dôležitých nutričných látok.

Mirka