
Úzkosť a cukor: Ako spolu súvisia?
Nie je žiadnym tajomstvom, že cukor môže spôsobiť problémy, ak ho máme v strave nadbytok. A smutným faktom je, že strava väčšiny z nás obsahuje príliš veľa cukru.
O škodlivosti cukru na fyzické zdravie sa už dlho vie a ani zďaleka nejde len o zubný kaz či nadváhu. “Biely jed”, ako sa cukor zvykne niekedy označovať, prispieva k mnohým chronickým ochoreniam. Okrem účinkov na telesné zdravie však ovplyvňuje aj to psychické. Ako?
Cukor ovplyvňuje náladu
Možno poznáte ten pocit, keď vaše telo doslova prahne po niečom sladkom. Po zjedení čokolády či vypití sladkého nápoja sa dostaví príjemný pocit a príval energie.
Dobrý pocit je však len chvíľkový. Podľa výskumov sladké pochúťky nemajú pozitívny vplyv na náladu, skôr naopak.
Štúdia publikovaná v roku 2017 zistila, že konzumácia stravy s vysokým obsahom cukru môže zvýšiť pravdepodobnosť výskytu porúch nálady u mužov a opakujúcich sa porúch nálady u oboch pohlaví.
Cukor a zvládanie stresu
Konzumácia sladkého jedla podporuje uvoľňovanie hormónu dopamínu, ktorý prináša pocit odmeny a krátkodobej pohody. To môže znížiť vnímanie stresu v danej chvíli.
Nadmerná konzumácia cukru však vedie k zvýšenej produkcii kortizolu, hlavného stresového hormónu a telo sa tak môže stať citlivejším na stres, pretože vysoký kortizol narušuje schopnosť tela regulovať stresové reakcie.
Navyše, cukor prispieva k chronickým zápalom a tieto sú spojené s vyššou hladinou úzkosti a horším zvládaním stresu.
Cukor a riziko vzniku depresie
Mnohí ľudia používajú sladkosti a sladké jedlá na zvládanie svojich emócií, ako sú pocity smútku, beznádeje, nešťastia a podobne.
Viaceré štúdie však zistili súvislosť medzi stravou s vysokým obsahom cukru a depresiou.
Nadmerná konzumácia cukru môže zvýšiť zápal, zmeniť črevný mikrobióm a narušiť ďalšie fyziologické procesy. Predpokladá sa, že tieto zmeny prispievajú k rozvoju depresie.
Štúdia z roku 2017 zistila, že muži, ktorí konzumovali veľké množstvo cukru (67 gramov alebo viac každý deň), mali o 23 % vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú diagnózu klinickej depresie do 5 rokov.
Obezita a zdravotné problémy = vyššie riziko úzkosti
Nadmerná konzumácia cukru je spojená s obezitou, cukrovkou a zápalovými ochoreniami, ktoré môžu nepriamo prispievať k psychickým ťažkostiam.
Je prirodzené, že keď sa po fyzickej stránke necítime dobre a trápia nás rôzne zdravotné problémy, ľahšie prepadáme úzkosti či dokonca depresii. Fyzické a psychické zdravie sú navzájom úzko prepojené.
Cukor zhoršuje schopnosť myslieť
Viaceré výskumy zistili, že strava s vysokým obsahom cukru môže zhoršiť schopnosť myslieť.
Štúdia na potkanoch z roku 2015 zistila, že konzumácia veľkého množstva nápojov sladených cukrom zhoršuje neurokognitívne funkcie, ako je rozhodovanie a pamäť.
Aj keď je potrebných viac štúdií na pochopenie vzťahu medzi cukrom a kognitívnymi funkciami, isté je, že naša strava môže ovplyvňovať zdravie nášho mozgu.
Cukor, hoci je bežne dostupný, môže výrazne negatívne pôsobiť na naše zdravie i psychiku. Je preto dobré vyvarovať sa jeho nadbytočnému príjmu a snažiť sa čo najviac ho v strave obmedziť.
Zdroj foto: Freepik