
Dajte si mandle každý deň a váš krvný tlak sa takto upraví
Vysoký krvný tlak dnes trápi mnohých ľudí. Dlhodobo zvýšený krvný tlak vedie k poškodeniu ciev a zvyšuje riziko srdcových ochorení. Príčinou hypertenzie je často nesprávna životospráva, ktorá je, žiaľ, typická pre dnešného človeka.
Ak chceme vysokému krvnému tlaku predchádzať a chrániť tak svoje srdce i cievy, môžeme tak urobiť aj zaradením niektorých potravín do jedálnička. Medzi takéto prospešné jedlá patria aj mandle.
Mandle - bohatý zdroj cenných látok
-
Mandle sú bohaté na dôležité živiny, ktoré môžu pomôcť pri udržiavaní zdravého tlaku. Ide hlavne o obsah magnézia a draslíka.
-
Magnézium uvoľňuje cievy a podporuje zdravú cirkuláciu krvi, čo prispieva k zdravému krvnému tlaku.
-
Draslík pomáha regulovať krvný tlak a neutralizovať škodlivé účinky sodíka.
-
Okrem toho mandle obsahujú aj zdravé mononenasýtené tuky, ktoré znižujú zápaly a podporujú pružnosť tepien.
-
Za zmienku stojí aj vysoký obsah vlákniny, ktorý je prospešný pre zdravé trávenie.
Mandle a krvný tlak
Ako sme spomenuli, mandle sú cenným prírodným prostriedkom proti vysokému tlaku. Potvrdili to aj mnohé štúdie, ktoré skúmali súvislosť konzumácie mandlí a hodnôt krvného tlaku.
Podľa prehľadu 34 randomizovaných štúdií publikovaných v časopise Hypertension v júli 2016 sa ukázalo, že suplementácia horčíkom viedla k významnému zníženiu systolického aj diastolického krvného tlaku.
Odborníci tiež vysvetľujú, že dennú odporúčanú hodnotu horčíka je možné získať prostredníctvom vhodnej stravy, a preto doplnky stravy nemusia byť pre väčšinu ľudí potrebné.
Mandle môžu pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, keď sú súčasťou stravy bohatej aj na ovocie a zeleninu.
Mandle a chudnutie
Obezita je ďalší rizikový faktor vysokého krvného tlaku, preto je dôležité brať do úvahy aj primeranú hmotnosť. A to je opäť dôvod, prečo do jedálnička zaradiť mandle. Ich pozitívnym účinkom je totiž aj podpora chudnutia - pomáhajú na dlhšiu dobu zasýtiť, predchádzať hladu a tak znižovať príjem kalórií z iných potravín.
Ako pridať mandle do stravy?
Mandle sa však oplatí konzumovať aj v prípade, že vysokým krvným tlakom netrpíte. Stále sú cenným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré môžu podporiť celkové zdravie.
-
Dopriať si ich môžeme pokojne i v surovom stave ako zdravú desiatu. Nasekané možno pridať do kaší, granoly či šalátov.
-
Dnes máme možnosť kúpiť si i mandľovú múku, mlieko či maslo a všetky tieto výrobky môžu byť taktiež vhodným doplnkom stravy.
-
Pre lepšiu stráviteľnosť sa niekedy odporúča mandle pred konzumáciou namočiť na 8-12 hodín.
A koľko je tak akurát?
Aj keď sú mandle prospešné pre zdravie, ich nadmerná konzumácia by mohla mať negatívne účinky. Bežne sa odporúča dopriať si denne asi za hrsť alebo štvrť šálky mandlí. Samozrejme, reč je o prírodných, nepražených a nesolených, mandliach.
Zdroj foto: Freepik