Pomelo pomôže s hojením rán, lupinami i vysokým krvným tlakom

Pomelo pomôže s hojením rán, lupinami i vysokým krvným tlakom

Okrem posilnenia imunity pozitívne ovplyvňuje trávenie, spomaľuje starnutie a pomáha pri chudnutí.

Podporí obranyschopnosť
Pomelo obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje ľudskú obranyschopnosť. Podieľa sa na podpore činnosti bielych krviniek a bojuje proti škodlivým voľným radikálom. Ak máte problém s mikrobiálnymi, vírusovými či bakteriálnymi infekciami, pomelo je výbornou voľbou.

Zlepší trávenie
Máte problémy s hnačkou alebo zápchou? Skúste to s týmto ovocím! Je bohaté na vlákninu, ktorá podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Zároveň stimuluje tvorbu žalúdočných štiav. Ak ste teda zjedli ťažšie jedlo, pomelo prinesie úľavu aj od bolesti žalúdka.

Je vhodné pri infekciách močových ciest i hojení rán
Ak sa rozhodnete konzumovať pomelo vo forme šťavy, pomôže vám to zbaviť sa infekcií močových ciest. Pozitívne v tomto smere pôsobí hlavne vitamín C, ktorý navyše pomáha hojiť rany, pretože stimuluje produkciu kolagénu.

Stabilizuje hladinu krvného tlaku
Vysoký krvný tlak je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení. Spôsobov prevencie je viacero. Jednou z nich je aj konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na draslík. Slušné množstvo je zastúpené aj v tomto citrusovom ovocí. Siahnite po ňom aj vtedy, keď máte za sebou náročnú aktivitu, pri ktorej ste stratili značné množstvo tekutín. Zabráni to vzniku svalových kŕčov.

Ocení ho nervová sústava
Ak ste v strese alebo pociťujete vnútorné napätie, obohaťte svoj jedálny lístok o pomelo. Obsahuje viaceré vitamíny zo skupiny B, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie nervovej sústavy i metabolizmu. V pomele je zastúpená aj kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy a ich nenarodené dieťa.

Je bojovníkom proti starnutiu

Aj pomelo možno zaradiť do kategórie potravín s označením anti-aging. Je to hlavne vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Ak je ho v organizme málo, voľné radikály spôsobujú starnutie pokožky v podobe vrások, ovisnutej pokožky či stareckých škvŕn. Okrem céčka v ňom nájdete aj vitamín A a ďalšie antioxidanty.

Pomáha s chudnutím
Kvôli lepšiemu spaľovaniu tukov sa odporúča grapefruit, pretože obsahuje špeciálne enzýmy. Tie sú však zastúpené aj v pomele. Navyše v stogramovom plode je v prevažnom množstve obsiahnutá voda a obsahuje iba 38 kcal. Aj to je ďalšie plus, prečo sa hodí do diétneho jedálnička.

Ocení ho pleť i vlasy
Zastúpenie živín v tomto ovocí celkovo prospieva pokožke i vlasom. Chráni pleť pred škodlivým UV žiarením, pomáha pri riešení problémov s akné a vyrážkami, podporuje pevnosť a zdravie vlasov (obsah vitamínov A, C, B1 a zinku). Tiež môže pomôcť s lupinami a zabrániť vypadávaniu vlasov.

Ako pomelo použiť?
Možností je viacero. Ak ho prekrojíte na polovicu, dužinu môžete vydlabať lyžičkou. Hodí sa aj do ovocných šalátov, štiav a smoothies. Využitie má aj pri príprave džemov a sirupov.

-w-