
Poklad menom medvedí cesnak
Medvedí cesnak je jedným z najväčších pokladov jari. Výborne chutí a disponuje množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Okrem iného, pomáha popasovať sa s jarnou únavou.
Medvedí cesnak nájdete v prírode, alebo ho môžete pestovať doma na záhrade, poprípade vo vyvýšenom záhone. Spoznáte ho podľa typických zelených výhonkov a nezameniteľnej vône.
Medvedí cesnak je nabitý živinami
Medvedí cesnak je známy predovšetkým kvôli zlúčenine alicín, ktorá sa spája s antibakteriálnymi, antivírusovými i protiplesňovými vlastnosťami. Aj preto sa často medvedí cesnak zaraďuje medzi prírodné antibiotiká.
Okrem toho obsahuje chlorofyl, teda zelené farbivo. To pomáha bojovať proti zápalom a podporuje zdravie srdca. Má aj detoxikačné účinky a prospieva tráveniu.
Opomenúť nemožno ani ďalšie zložky medvedieho cesnaku, ako napríklad vitamíny C a betakarotén. Oba disponujú aj antioxidačnými vlastnosťami, teda chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom.
Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B, vitamín E, horčík, zinok, vápnik, železo, draslík a fosfor.
Pozitívne účinky medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak je ideálnou potravinou na boj proti jarnej únave. Okrem toho prospieva zdraviu srdca, napomáha prirodzenej detoxikácii a má antibakteriálne vlastnosti.
Chcete vedieť viac? Prečítajte si, aké sú pozitíva konzumácie medvedieho cesnaku.
Pôsobí ako prírodné antibiotikum
O medveďom cesnaku zrejme viete, že pôsobí ako prírodné antibiotikum. Zdá sa, že patrí k tým najúčinnejším zo sveta potravín. Podľa jednej štúdie je cesnak až 100-krát účinnejší proti baktérii Campylobacter, zodpovednej za črevné problémy, ako bežne používané antibiotiká. Podobné účinky boli dokázané aj v boji proti viacerým kmeňom stafylokokov.
V tomto smere zohráva rolu aj už spomínaný alicín, sírna zlúčenina, s antioxidačnými vlastnosťami. Spomenúť treba aj to, že medvedí cesnak nie je len prírodným antibiotikom, ale má aj protivírusové a protiplesňové účinky. Je vhodný na použitie aj proti črevným parazitom.
Podporuje prirodzenú detoxikáciu
Ľudské telo disponuje prirodzenými detoxikačnými mechanizmami, ktoré však môžeme podporiť výberom správnych potravín. S odvádzaním toxických látok z organizmu po dlhej zime pomôže práve medvedí cesnak. Podľa štúdie je rovnako účinný pri odstraňovaní olova z tela ako d-penicilamín.
Znižuje krvný tlak a cholesterol
Vysoký krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi sú kľúčové faktory pre vznik kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia cesnaku sa spája so znížením krvného tlaku i hladiny LDL cholesterolu.
Pomáha tráveniu
Medvedí cesnak je zdrojom vlákniny, alicínu i chlorofylu, ktoré majú priaznivé účinky na trávenie. Pridajte ho preto do šalátov, nátierok alebo ním ozdobte hlavné jedlá.
Tipy, ako jesť medvedí cesnak
Receptov, ako konzumovať medvedí cesnak, je neúrekom. Niekomu stačí medvedí cesnak umyť, nakrájať a zjesť ho na chlebe s maslom. Avšak existujú aj atraktívnejšie možnosti.
Čo stojí za vyskúšanie?
- Pripravte si z medvedieho cesnaku pesto. Zmiešajte nadrobno nakrájaný medvedí cesnak s olivovým olejom, mletými vlašskými alebo píniovými orechmi, parmezánom a soľou. Pesto z medvedieho cesnaku výborne dochutí cestoviny i pečivo.
- Medvedí cesnak sa hodí aj na prípravu polievky. Avšak rátajte s tým, že varením dochádza k pomerne veľkým stratám vitamínu C. Polievku pripravíte tak, že na olivovom oleji opečiete nakrájaný medvedí cesnak. Zalejete ho zeleninovým vývarom, pridáte zemiaky a varíte. Nakoniec polievku dohladka zmixujete a dochutíte.
- Medvedí cesnak môžete pridať aj do cesta na slané koláče či pizzu.
Mirka
Zdroj foto: Pixabay