Ktoré potraviny zaradiť do jedálnička na jar?

Ktoré potraviny zaradiť do jedálnička na jar?

Jar sa ohlasuje v plnej kráse. Je to ideálny čas na osvieženie jedálnička sezónnymi a výživnými potravinami. Tie jedálny lístok nielen spetria, ale aj doplnia dôležité živiny.

Vonku sa otepľuje. Príroda ožíva a náš organizmus túži po zdravých, chutných a výživných jarných potravinách. Prinášame vám zopár tipov na jarné poklady, ktoré si zamilujete.

Čo sa oplatí zaradiť do jarného jedálnička?

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak patrí k najväčším pokladom jari. Je stvorený na podporu jarnej detoxikácie i celkového zdravia organizmu. Okrem detoxikačných vlastností ho oceníte aj ako pomocníka pri tráviacich ťažkostiach. Známa liečiteľka Mária Trebenová ho odporúča i ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva. Pomôže aj pri ťažkostiach s vysokým krvným tlakom, pri kŕčových žilách a migrénach. Samozrejme, je výborný na podporu obranyschopnosti.


Zdroj foto: freepik.com

Žihľava

Mladá žihľava je pre ľudský organizmus najviac prospešná. Môžete si z nej pripraviť čaj, šťavu či polievku. Dá sa pridať do šalátov a populárna je aj ako vegánska príloha na pizzu. Žihľava má výborné očistné účinky, a teda sa hodí ako prostriedok na jarný detox. Okrem toho podporuje krvotvorbu, a teda je prevenciou anémie. Podieľa sa tiež na podpore imunity, prospieva tráveniu a odvodňuje.

Redkvička

Redkvička patrí k jarnej zelenine, ktorú by ste si mali dopriať pravidelne. Pomôže vám s očistením organizmu po zime, pretože má diuretické vlastnosti. Dokonca šťava z redkvičky môže byť užitočná pri zápale močového mechúra. Obsahuje aj antokyány, ktoré sú významnými antioxidantmi a podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Pomáha tiež pri znížení krvného tlaku a nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C zlepšuje imunitu.

Žerucha

Žerucha obsahuje betakarotén, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, vápnik, draslík i železo. Zastúpenie týchto látok ju robí skvelou potravinou na posilnenie obranyschopnosti, podporu fungovania metabolizmu i nervovej sústavy. Pomáha aj so znížením krvného tlaku. Je tiež prevenciou anémie a podporuje zdravie zraku. Je výborná na stimuláciu laktácie u dojčiacich žien. Zaraďte ju do jedálnička aj vtedy, keď máte kožné problémy alebo vám vypadávajú vlasy.


Zdroj foto: freepik.com

Rukola

Spoznáte ju podľa jedinečného tvaru i nezameniteľnej chuti. Patrí k jarným šalátom, ktoré majú viacero pozitívnych účinkov. Je zásobárňou vitamínu C, ktorý podporuje imunitu i tvorbu kolagénu. Je nabitá antioxidantmi prospešnými pre srdce i oči. Pomôže vám aj pri tráviacich ťažkostiach. Máte zápaly na koži? Jedzte pravidelne rukolu. Azda najzaujímavejšou informáciou je, že rukola má afrodiziakálne vlastnosti.


Zdroj foto: freepik.com

Špenát

Špenát je nabitý pestrým spektrom výživných látok. Ide, napríklad o betakarotén, železo, vitamín C, draslík, kyselinu listovú, kvercetín, zeaxantín a mnohé ďalšie. Ak teda chcete mať zdravé srdce i oči, predchádzať anémii i poškodeniu buniek oxidačným stresom, zaraďte do jedálnička špenát. Samozrejme, tento zelený poklad je výborný aj na podporu obranyschopnosti.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com