Ktoré bylinky sa oplatí zbierať s príchodom jari?

Ktoré bylinky sa oplatí zbierať s príchodom jari?

Príroda nám ich dala preto, aby nám pomohli pri riešení rôznych zdravotných problémov. Každá liečivá rastlina je určená pre konkrétne zdravotné neduhy. Práve z jari obsahujú liečivky veľké množstvo účinných látok, a preto sa ich oplatí zbierať a sušiť.

Jar nám prináša jednu z možností, ako spojiť príjemné s užitočným. Stačí zájsť do prírody a pustiť sa do zbierania liečivých rastlín. Niektoré z nich, samozrejme, nájdete aj vo svojej záhrade.

Jarné bylinky sú súčasťou prírody. Avšak máme ich k dispozícii aj my kvôli širokej škále liečivých vlastností. Jarné obdobie je spojené s viacerými liečivkami.

Zaujíma vás, ktoré stoja za povšimnutie a aké sú ich hlavné benefity? Čítajte ďalej.

  • Podbeľ liečivý

Podbeľ liečivý môžete zbierať už od apríla. Patrí k najznámejším jarným bylinkám kvôli zastúpeniu pestrej palety účinných látok, ktoré prospievajú imunitnému systému. Uprieť mu nemožno ani antioxidačné vlastnosti. To znamená, že chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom. Podbeľ je pokladom pre dýchací aparát. Pomôže pri kašli, zahlienení i zápale pľúc. Zvonku sa používa ako obklad pri zápale očí a pri kožných ťažkostiach, poraneniach i popáleninách.

  • Pŕhľava dvojdomá

Žihľavu ako jarnú bylinku snáď predstavovať netreba. Je známa tým, že pôsobí močopudne, a teda pomáha pri ťažkostiach s obličkami i močovým mechúrom. Okrem toho napomáha prirodzenej detoxikácii, prospieva tráveniu a bojuje proti zápche. Samozrejme, je výbornou bylinkou aj na podporu krvotvorby. Je vhodná i na podporu metabolizmu.
 
Zdroj foto: pixabay.com

  • Púpava lekárska

Púpava je známa svojou prirodzenou schopnosťou detoxikovať. Je jednou z účinných byliniek na očistu a posilnenie pečene. Pomáha zlepšiť trávenie a disponuje protizápalovými účinkami. Oceníte ju aj pri kožných problémoch, ako sú ekzémy a akné. Nebojte sa ju využiť na podporu obranyschopnosti nielen v čase chrípky a iných respiračných ochorení. Je pokladom aj pri žalúdočných a črevných problémoch.

  • Prvosienka jarná

Trápi vás vnútorný nepokoj, máte problém s úzkosťou či kvalitou spánku? Jednou z účinných byliniek v tomto smere je prvosienka jarná. Okrem toho je výborná na podporu trávenia a prináša úľavu od žalúdočnej nevoľnosti. Má schopnosť uľahčovať vykašliavanie, čiže sa zíde pri vlhkom kašli. Pôsobí mierne diureticky a podporuje odbúravanie tuku. Uprieť jej nemožno ani antiseptické vlastnosti.
 
Zdroj foto: pixabay.com

  • Medvedí cesnak

Medzi jarné bylinky zaraďujeme aj medvedí cesnak, známy ako prírodné antibiotikum. Okrem antibiotických vlastností pôsobí cesnak antivírusovo, protiplesňovo a je bojovníkom proti parazitom. Je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje obranyschopnosť. Pozitívne účinky na zdravie má aj zastúpený chlorofyl. Ten zároveň stimuluje krvotvorbu. Medvediemu cesnaku nemožno uprieť močopudné účinky, čiže pomôže aj pri ťažkostiach s obličkami a močovým mechúrom.

  • Pľúcnik lekársky

Ako napovedá názov, pľúcnik lekársky je liečivou bylinkou, ktorá je pokladom pre dýchacie cesty. Rastlina je výnimočná svojimi protizápalovými účinkami, pomáha pri liečbe kašľa, astmy i ďalších ochorení dýchacích ciest. Spája sa aj so zmiernením bolesti kĺbov a s podporou hojenia rán. Ak vás trápi žalúdočné krvácanie, hnačka či hemoroidy, neváhajte a využite benefity pľúcnika. Hojenie rán a vyrážok takisto urýchlite tým, že na ne aplikujete obklady z tejto rastliny.

  • Sedmokráska obyčajná

Sedmokráska začína kvitnúť už na jar a kvitne až do jesene. Čerstvé kvietky sú skvelou súčasťou šalátov či dezertov. Rastlina sa používa aj pri zápaloch v ústach. Je pomocníčkou pri respiračných ochoreniach a kašli. Pripisujú sa jej analgetické vlastnosti. Okrem toho prečisťuje krv, prináša úľavu pri tráviacich problémoch a podporuje hojenie.

Mirka
Zdroj foto: pixabay.com