Jarná cibuľka a jej benefity

Jarná cibuľka a jej benefity

Po dlhej a tmavej zime je ľudský organizmus vyčerpaný. Mnohí bojujú s jarnou únavou či poruchami nálad. Patríte medzi nich? V tom prípade dajte šancu jarnej cibuľke.

Jarná cibuľka je zásobárňou vitamínu C, ktorý patrí medzi najdôležitejšie antioxidanty. Nachádzajú sa v nej aj vitamíny skupiny B, vitamín K a betakarotén. Z minerálov a stopových prvkov sú zastúpené, napríklad draslík, fosfor, horčík, chróm a meď. Opomenúť nemožno vlákninu, antioxidanty a chlorofyl.

Zaujíma vás, aké sú pozitívne účinky pravidelnej konzumácie jarnej cibuľky? Prečítajte si sumár tých najzaujímavejších benefitov.

Zabíja baktérie, huby i vírusy

Podobne, ako v cibuli a cesnaku, aj v jarnej cibuľke nájdete zlúčeninu alicín s antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými vlastnosťami. Obsahuje aj ďalšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom. To znamená, že je výborným prostriedkom na posilnenie obranyschopnosti a ochranou pred zdravotnými ťažkosťami.


Zdroj foto: freepik.com

Podporuje zdravie kostí

Mladá cibuľka je zásobárňou vitamínu K. Ten je dôležitý nielen pre správnu zrážanlivosť krvi, ale aj zdravie kostí. To znamená, že jednou z potravín na doplnenie tohto dôležitého vitamínu, je aj jarná cibuľka.

Je pokladom pre oči i srdce

Jarná cibuľka obsahuje betakarotén a ďalšie karotenoidy. Tie podporujú zdravie očí a predstavujú prevenciu proti chorobám, ako je napríklad šeroslepota. Antioxidanty, ako napríklad vitamíny C i betakarotén, tiež pomáhajú udržať si zdravé srdce.


Zdroj foto: freepik.com

Znižuje riziko rakoviny hrubého čreva

Jarná cibuľka obsahuje špeciálnu sírnu zlúčeninu allyl-sulfid. Tá sa spája s prevenciou rakoviny hrubého čreva. Opomenúť nemožno ani flavonoidy, ktoré sa tiež zaraďujú medzi ochrancov pred vznikom ochorení, vrátane rakoviny.

Znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu

Vysoký krvný tlak i hladina cholesterolu v krvi sú hlavnými príčinami ochorení srdca, ktoré sú v západnej civilizácii hlavnými príčinami úmrtí. Vďaka obsahu alicínu má táto jarná potravina schopnosť pomôcť znížiť krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi.

Hodí sa aj do diétneho jedálnička

Jarná cibuľka dodá jedinečnú chuť aj tým najobyčajnejším pokrmom. Pri diéte je dôležité jesť výživné potraviny, aby telu nechýbali živiny. Jarná cibuľka medzi ne, rozhodne, patrí. Navyše disponuje minimom kalórií a zastúpená vláknina zasýti a prospieva činnosti tráviaceho traktu.

Nebojte sa jarnú cibuľku pridať do jarných šalátov, nakrájať ju na celozrnné pečivo s olivovým olejom alebo pridať do nátierok. Chuťové poháriky sa vám poďakujú a podporíte celkové zdravie organizmu.

 


 

Zdroj foto: freepik.com