5 spôsobov, ako využiť včelí propolis

5 spôsobov, ako využiť včelí propolis

Včelí propolis má mnoho užitočných vlastností, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Pozrite sa spolu s nami na to, ako môžete tento včelí poklad využiť.

Včelí med sa nachádza vo väčšine slovenských domácností. Pomaly sa v nich udomácňuje aj včelí peľ, materská kašička a, samozrejme, včelí propolis, ktorý je prírodným antibiotikom. Ak ho ešte nemáte v domácej lekárničke, nasledovné benefity vás určite presvedčenia.

Čo je včelí propolis?

Včelí propolis je jedným z produktov včiel. Slúži ako ochrana a prostriedok na odstraňovanie mikroorganizmov, ktoré nie sú žiaduce a mohli by spôsobiť infekčné choroby. Takisto je stavebným materiálom.

Propolis vzniká zbieraním lepkavej živicovej hmoty z púčikov rôznych kríkov či stromov, ktorá je neskôr miešaná s voskom. Avšak nebolo by to možné bez pôsobenia včelích enzýmov nachádzajúcich sa v slinných žľazách včiel.
V strednej Európe pochádza propolis z topoľov, čo sa odzrkadľuje na jeho zložení. Včelí propolis obsahuje pestrú paletu látok. Ide, napríklad o živicové látky, včelí vosk, rôzne silice, polyfenoly, lignany či terpény.
 
Zdroj foto: freepik.com

Včelí propolis sa používa v ľudovom liečiteľstve dlhé roky, ale mnohé jeho prospešné účinky sú overené aj vedecky. Nemožno mu uprieť antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. To znamená, že má širokú škálu použitia.
Oceníte ho pri ochoreniach dýchacieho aparátu, pri vírusových i bakteriálnych infekciách, kožných problémoch, popáleninách či vyrážkach. Pomôže aj pri zbavovaní sa herpesu, kandidóze a parazitoch.

Tiež sa zdá, že môže pomôcť otehotnieť ženám trpiacim endometriózou. Kávová lyžička propolisovej tinktúry pred spaním vo vlažnej vode pomáha skvalitniť spánok.

5 tipov, ako využiť včelí propolis

Zaujíma vás, ako používať včelí propolis? Závisí to od toho, či máte k dispozícii tinktúru, prášok, masť či sprej. Dá sa aplikovať pri rôznych zdravotných problémoch. Uvádzame aspoň niektoré z nich.

1.    Pri bolesti hrdla a poraneniach na koži pomôže propolisová tinktúra

Propolisová tinktúra vo forme spreju je na nezaplatenie ako prvá pomoc pri poraneniach, pretože výborne dezinfikuje. Je vhodná aj na ošetrenie nehojacich sa rán a popálenín. Propolis v spreji oceníte aj pri bolesti hrdla, angíne a bolestiach zubov. Ak propolis nastriekate na vatový tampón a vložíte ho do ucha, pomôže odstrániť zápal a bolesť.

2.    Propolisová masť pomôže s hojením rán, vyrážok i herpesu

Propolisová masť je výbornou pomocníčkou pri hojení rán a popálenín. Pomôže aj pri vyrážkach, ako je napríklad akné a aj pri herpesoch.

3.    Propolis vo forme tabliet alebo prášku je pomocníkom pri kandidóze i endometrióze

V ľudovom liečiteľstve sa včelí propolis používa aj pri riešení problémov s krvným tlakom, pečeňou i obličkami. Keďže disponuje antimikrobiálnymi účinkami, pomôže vám zbaviť sa kandidózy spôsobenej premnoženými kvasinkami Candida albicans.

Avšak užívanie vo forme tabliet a prášku je na nezaplatenie aj pri vírusových či bakteriálnych infekciách dýchacieho aparátu či parazitoch.

Čo sa týka dávkovania, odporúčaná dávka je 500 mg raz alebo dva razy denne. Avšak vždy sa treba riadiť pokynmi výrobcu.
 
Zdroj foto: freepik.com

4.    Pri kŕčových žilách pomôže tinktúra zvnútra i zvonku

Ak neviete, čo s kŕčovými žilami, užívajte propolisovú tinktúru 2-krát denne podľa odporúčania výrobcu. Nezabudnite ju aplikovať aj priamo na kŕčové žily.

5.    Úľavu od kašľa prinesie inhalácia propolisu a jeho užívanie

Pri problémoch s prieduškami a dlhodobým kašľom skúste užívať propolisovú tinktúru dvakrát denne a dva razy denne propolis inhalovať.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com