9 dôvodov, prečo jesť “obyčajné” ovsené vločky

9 dôvodov, prečo jesť “obyčajné” ovsené vločky

Väčšina z nás považuje ovsené vločky za bežnú potravinu. Len niektorí ju konzumujú pravidelne. Zaradenie ovsených vločiek do jedálnička so sebou prináša zníženie cholesterolu i reguláciu krvného cukru.

Ovos do zdravého jedálnička patrí. Vyrába sa z neho ovsená múka, ovsený nápoj a, samozrejme, ovsené vločky. Z ovsených vločiek sa dajú pripraviť chutné kaše na raňajky, pridávajú sa do jedál na zahustenie a sú stvorené na prípravu zdravých a chutných maškŕt nasladko i naslano.

Ak chcete urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie, skúste si niekoľkokrát týždenne dopriať ovsené vločky. Na aké benefity sa môžete tešiť?

Doplnia do tela pestrú paletu výživných látok

Ovsené vločky sú plné výživných látok. Nachádzajú sa v nich makroživiny, teda bielkoviny, sacharidy a menšie množstvo tukov. Z vitamínov, minerálov a stopových prvkov sú to mangán, fosfor, selén, horčík, zinok, železo a draslík. Opomenúť nemožno vitamíny skupiny B, vitamíny E a K. Z antioxidantov sú zastúpené karotenoidy, teda luteín a zeaxantín.
 
Zdroj foto: freepik.com

Posilňujú obranyschopnosť

Ovsené vločky sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie čriev. Špeciálnym druhom vlákniny je betaglukán. Práve ten sa podieľa na posilnení imunitného systému a jeho schopnosti bojovať proti infekciám. Je dokázané, že betaglukány zvyšujú aktivitu makrofágov, neutrofilov a leukocytov.

Znižujú hladinu cukru v krvi

Pre západný štýl stravovania je typická vysoká konzumácia rafinovaných potravín s vysokým glykemickým indexom a nedostatočný prísun vlákniny. Ovsené vločky sú zdrojom vlákniny a už spomínaného betaglukánu, a teda výborne zasýtia.

Čo je však dôležité, ak jete ovsené vločky pravidelne, zlepšujete tým citlivosť na inzulín a prispievate k znižovaniu glukózy v tele. To je prevencia nielen prejedania, ale aj inzulínovej rezistencie a následne cukrovky.

Podporujú zdravie srdca

Jedným z rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych ochorení je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Ovsené vločky sú zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu LDL cholesterolu. Okrem toho obsahujú aj antioxidanty, lignany a vitamín E. Tie tiež podporujú zdravie srdca.

Sú prevenciou tráviacich problémov

Ovsené vločky sú pokladom pre tráviaci systém. Ak chcete podporiť zdravie čriev, pretože tie sú kľúčom k pevnému zdraviu i vitalite, jedzte ovsené vločky. Vďaka rozpustnej i nerozpustnej vláknine sa vyhnete tráviacim problémom, ako napríklad zápche.

Za zmienku stojí aj fakt, že pravidelná konzumácia ovsených vločiek je prevenciou rakoviny hrubého čreva a konečníka.
 
Zdroj foto: freepik.com

Znižujú riziko vzniku rakoviny

Ovsené vločky sú zdrojom antioxidantov. Lignany predstavujú prevenciu voči vzniku rakoviny vaječníkov, prsníka a prostaty. V ovsených vločkách sa tiež nachádzajú polyfenoly s názvom avenantramidy (AVA). Tie sú bojovníkmi proti zápalu, eliminujú rast rakovinových buniek bez toho, aby poškodili tie zdravé.

Pomáhajú lepšie zvládať stres

Ovsené vločky sú zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu, hormónu dobrej nálady. Pokojne ich teda môžeme zaradiť medzi upokojujúce potraviny. Spomenúť treba aj vitamíny skupiny B, ktoré takisto ovplyvňujú náladu.

Sú na nezaplatenie pri chudnutí

Vďaka vláknine ovsené vločky výborne zasýtia, čo eliminuje “zobkanie” medzi hlavnými jedlami. Podľa vedeckých výskumov tí, ktorí pravidelne jedia ovsené vločky, majú stabilnejšiu váhu a menšiu náchylnosť na vznik nadváhy a obezity.
 
Zdroj foto: freepik.com

Prispievajú ku kvalitnejšiemu spánku

Ovsené vločky nemusíte jesť len ráno. Ak ich skombinujete s vhodnými potravinami, sú výbornou potravinou na večeru, ktorá uľahčuje zaspávanie a zlepšuje kvalitu spánku. Môže za to aminokyselina tryptofán, vitamíny skupiny B a tiež horčík.

Podľa jednej z vedeckých štúdií tí, ktorí jedia ovsené vločky aspoň tri razy týždenne, majú o 20 percent nižšiu šancu, že budú nepokojne spať v porovnaní s tými, ktorí vločky nejedia.

Ako vybrať ovsené vločky?

Ak chcete z konzumácie ovsených vločiek čerpať čo najviac benefitov, vyberte si slovenský produkt, ideálne v bio kvalite. Naopak, vyhnite sa zmesiam rôznych druhov vločiek a ovocia s obsahom cukru, dochucovadiel či konzervačných látok. Raňajšiu či večernú kašu si namiešajte podľa chuti v pohodlí domova.

Mirka