Zaujímavosti o najznámejšom vitamíne. Čo všetko dokáže vitamín C?

Zaujímavosti o najznámejšom vitamíne. Čo všetko dokáže vitamín C?

Vitamín C patrí k najdôležitejším vitamínom. Je rozpustný vo vode a ľudské telo si ho nedokáže uložiť do zásoby.

Vitamín C je silným antioxidantom. Podieľa sa na mnohých životne dôležitých procesoch. Je nevyhnutný pre podporu obranyschopnosti, tvorbu kolagénu, hojenie rán i vstrebávanie železa.

Deficit vitamínu C sa najčastejšie prejavuje únavou, krvácaním ďasien alebo pomalým hojením rán.
Pozrite sa spolu s nami na niekoľko zaujímavostí týkajúcich sa vitamínu C.

Citrusové plody neobsahujú najviac céčka

Často boli citrusové plody označované za najbohatší zdroj vitamínu C. Hoci céčko obsahujú v bohatom množstve, nachádza sa aj v iných potravinách, ako napríklad čierne ríbezle, kivi, papája, hrášok, červená paprika, jahody, rakytník, šípky, brokolica či čučoriedky. Viaceré z nich sú na vitamín C bohatšie ako citrusové plody.

Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu znižujú hladinu vitamínu C v tele

Ak fajčíte, alebo pijete nadmerné množstvo alkoholu, vaše telo potrebuje zvýšený prísun vitamínu C.

Skracuje dobu prechladnutia a zmierňuje príznaky

Ak si nasadíte vitamín C pri prvých príznakoch chrípky a prechladnutia, je dokázané, že skráti jeho trvanie a zmierni nepríjemné príznaky.
 
Zdroj foto: freepik.com

Je pomocníkom pri liečbe anémie

Anémia vzniká najčastejšie z nedostatku železa v organizme. Najbohatším zdrojom železa sú vnútornosti a mäso. Avšak na to, aby sa železo dobre vstrebalo, je potrebné dopriať si napríklad k hovädziemu steaku aj veľkú kopu zeleninového šalátu.

Spomaľuje starnutie

S pribúdajúcim vekom telo produkuje menej kolagénu, čo sa, okrem iného, prejavuje aj tvorbou vrások. Okrem prísunu kolagénu potrebuje telo aj vitamín C, ktorý ho pomáha regenerovať.

Je pomocníkom pri liečbe rôznych ochorení

Vitamín C sa oplatí nasadiť nielen v prípade chrípky či prechladnutia. Podľa lekára Fredericka Klennera, ktorý pôsobil v 40. rokoch minulého storočia, je užitočný aj pri ovčích kiahňach, tetanuse, mumpse, osýpkach či detskej obrne. Tento lekár uvedené choroby vyliečil prostredníctvom terapie vitamínom C.
 
Zdroj foto: freepik.com

V tele zostáva iba 24 hodín

Predávkovať sa vitamínom C je náročné. Maximálna denná dávka je stanovená na 2000 mg denne. A to z toho dôvodu, že ako vitamín rozpustný vo vode nezostáva v tele dlhšie ako 24 hodín a vylúčite ho prostredníctvom moču. Takisto nestačí, keď vitamín C užijete raz týždenne, pretože potom vášmu telu chýba.

Môže byť prevenciou rakoviny

Existuje viacero štúdií, ktoré spájajú dostatočné množstvá vitamínu C v tele s prevenciou rakoviny. Céčko je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom. Z tohto dôvodu môže znížiť aj pravdepodobnosť vzniku rakovinových ochorení. Tiež organizmu pomáha počas liečby a aj po nej.

Ľudia, primáty a morčatá sú jediné cicavce, ktoré si nedokážu vytvoriť vitamín C

Verte, či nie, vitamín C potrebujú prijímať v strave nielen ľudia, ale aj primáty a morčatá. Dostatočný prísun ovocia a zeleniny každý deň zaistí optimálnu hladinu vitamínu C.

Mirka