Pestrec mariánsky: Pomocník pri problémoch s pečeňou

Pestrec mariánsky: Pomocník pri problémoch s pečeňou

Táto liečivá rastlina pochádza z oblastí Stredomoria. Ak by sme ho chceli vzhľadovo porovnať s rastlinami, ktoré rastú u nás, podobá sa bodliaku. Za najúčinnejšiu látku je považovaný silymarín. Práve tá výborne vplýva na činnosť a celkové zdravie pečene.

Silymarín ako najúčinnejšia zložka
Silymarín tvoria látky silybín, silydianín, silychristín atď. Zaraďuje sa do kategórie silných antioxidantov, ktoré majú významné ochranné schopnosti. V prvom rade chráni pečeň pred toxínmi a navyše aj podporuje obnovu už poškodených pečeňových buniek. Okrem pozitívnych účinkov na pečeň má aj ďalšie. Celkovo posilňuje imunitný systém. Je využívaný aj pri tráviacich problémoch, zápche, kožných ochoreniach, akné, endometrióze, vysokom cholesterole a alergiách. Používa sa aj v rámci redukčných režimov, pretože pozitívne vplýva na metabolizmus.
Z plodov tejto rastliny sa zvykne pripravovať prášok, ktorý obsahuje bielkoviny, kyselinu linolovú a olejovú, kvercetín, vitamín E a ďalšie látky.

Ako ho použiť?
Pestrec mariánsky sa najčastejšie využíva vo forme tinktúry či výživového doplnku. Tinktúra sa užíva podľa odporúčania výrobcu niekoľkokrát denne. To isté platí aj pre ďalšie výživové doplnky. Ak by ste sa rozhodli z neho pripraviť odvar, teplom sa účinky silymarínu strácajú. Preto sa tento spôsob prípravy neodporúča.

Môžete ho pestovať aj u nás
Prirodzene sa vyskytuje v Stredomorí, no pre jeho účinky je často pestovaný aj u nás. Vyžaduje si slnečné stanovisko, hlinitú a dobre priepustnú pôdu.

Čo ste možno nevedeli
Hoci sa pestrec mariánsky využíva hlavne pri pečeňových problémoch, rozsah jeho pôsobenia je oveľa širší. Je dobrým pomocníkom aj pri nepravidelnej menštruácii a bielom gynekologickom výtoku. Využíva sa však aj pri žlčníkových kameňoch a zápale pľúc. Je výborným prostriedkom na celkové očistenie organizmu.

Olej z pestreca mariánskeho
Ak chcete z užívania pestreca čerpať čo najviac benefitov, musíte sa vyhnúť tepelnej úprave, pretože vtedy dochádza k stratám silymarínu. Preto je veľmi obľúbený za studena lisovaný panenský olej. Olej sa väčšinou užíva 2-3 razy denne po jednej čajovej lyžičke. Keďže má príjemnú chuť, zvykne sa pridávať aj do jedál studenej kuchyne.

Tip na záver
Ak skonzumujete ťažké jedlo, pestrec mariánsky vám pomôže s trávením. Na tento účel využite tinktúru alebo pestrecový olej.

-m-