Trápia vás zuby a ďasná? Pozor na stravovanie

Trápia vás zuby a ďasná? Pozor na stravovanie

Zdravé zuby a ďasná sú výsledkom pravidelnej a dôkladnej starostlivosti, ale aj otázkou dostatočného prísunu živín.
O tom, že zubom neprospieva cukor, vieme všetci. Ste si však vedomí toho, ktoré živiny sú pre zdravie ústnej dutiny kľúčové? Základom sú vápnik a fosfor, ktoré sú stavebnými prvkami kostí a zubov. Antioxidanty (napríklad zinok) zuby a ústnu dutinu chránia. Kyselina listová je prevenciou paradentózy. Nenasýtené mastné kyseliny a vitamín C bojujú proti škodlivým voľným radikálom.

Potraviny pre zdravú ústnu dutinu
Celkový životný štýl a spôsob stravovania sa prirodzene odzrkadľujú aj na zdraví nášho chrupu. Zubom neprospieva vysoká konzumácia bieleho cukru, ktorý je zodpovedný za vznik zubného kazu. Naopak, nevyhnutné je konzumovať celozrnné potraviny, kvalitné proteíny, dostatok ovocia a zeleniny atď. Ktoré potraviny majú pozitívny vplyv na zdravie ústnej dutiny okrem tradičných mliečnych výrobkov?

Brusnice
Brusnice, ale aj ďalšie bobuľové ovocie sú bohaté na antokyány. Ide o látky, ktoré bojujú proti patogénom v celom tele, a teda zabraňujú aj pôsobeniu škodlivín v ústnej dutine. Dokonca niektoré vedecké štúdie naznačujú, že ústne vody s extraktom z brusníc zlepšujú celkové zdravie ústnej dutiny.

Zelený čaj
Zelený čaj je zásobárňou polyfenolov. Majú schopnosť bojovať proti baktériám, ktoré sa množia v ústach. Tiež sa v ňom nachádzajú fluoridy, ktoré zuby posilňujú. Samozrejme, zelený čaj treba piť nesladený, alebo zvoliť zdravšie náhrady cukru (xylitol, stévia).

Ananás
Ananás obsahuje veľa vitamínu C, ale vedeli ste o tom, že môže pomôcť aj pri bielení zubov? Nachádza sa v ňom bromelín, ktorý pôsobí ako prírodný odstraňovač škvŕn. Odstraňuje zubný povlak, ktorý vedie k vzniku zubného kazu. Nehovoriac o tom, že ďalšie látky nachádzajúce sa v ananáse podporujú celkové zdravie.

Zázvor
Zázvor je u nás obľúbený hlavne počas zimy, pretože posilňuje imunitu a má schopnosť organizmus zahriať. Navyše disponuje protizápalovými účinkami, čiže znižuje napríklad riziko vzniku paradentózy či ochorení ďasien.

Mrkva
Mrkva nie je už veľmi dávno považovaná len za potravinu nevyhnutnú pre zdravý zrak. Betakarotén je dôležitý aj pre zubnú sklovinu. Ak sa rozhodnete mrkvu len tak chrumkať čerstvú, je výborným čistiacim prostriedkom na zuby.

Sezamové semiačka
Drobné semiačka obsahujú vápnik, ktorý zuby posilňuje. V prípade, že si ich doprajete len tak, okrem prísunu živín zuby i skvelo vyčistia.

Cibuľa
Zlúčeniny síry majú antibakteriálne vlastnosti. Konzumácia surovej cibule teda znižuje výskyt a pôsobenie škodlivých baktérií v ústach a eliminuje vznik zubného kazu. Podobnými účinkami disponuje aj cesnak.

-m-